Antioxidanţii sunt substanţe speciale care ajută la menținerea sănătății și vitalităţii corpului nostru.Vă prezentăm topul celor mai puternici 31 de antioxidanţi. În fiecare zi vă invităm să-i descoperiţi, treptat, în ordine descrescătoare.
Azi faceți cunoștinţă cu locul 17 din lista noastră:
Seminţele de muştar galben 29.257 de unități/ 100 g produs pe scara ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului).
Valoarea ORAC a alimentului este cu atat mai mare cu cat are o capacitate mai ridicată de a neutraliza oxigenul. Unele alimente pot atinge până la 300 de mii de unități, iar altele nu se ridică decât până la 82 de unități. Se recomandă consumul de alimente cu un grad ridicat de antioxidanţi prezenţi în compoziţia lor:

Muştarul
Chiar dacă pentru mulţi, muştarul rimează cu mici, bere şi iarbă verde, virtuţile boabelor de muştar depăşesc sfera gustului. Dar să începem cu o scurtă prezentare:

Din cele mai vechi timpuri, muştarul a fost considerat deopotrivă un aliment, un medicament şi un condiment. Plantă provine din Asia, iar seminţele sale conţin o cantitate mare de fitonutrienti, Omega 3, fier, mangan, zinc, proteine, calciu, fibre dietetice, seleniu, magneziu, vitamina B9 etc.
De asemenea, au proprietăţi antibacteriene, antiseptice şi antifungice. Dacă se consumă cu 15 minute înainte de masă, seminţele de muştar stimulează poftă de mâncare. Alte beneficii? Îmbunătăţesc digestia, au proprietăţi antiinflamatorii, calmează migrenele, se recomandă în caz de astm sau artrită reumatoidă.
În plus, uleiul din seminţe de muştar are capacitatea de a scădea tensiunea arterială cu valori peste limite. De aceea, sunt indicate sortimentele cu seminţe integrale de muştar. Putem să ne întărim sănătatea cu ajutorul seminţelor de muştar şi prin tratamente externe. Cataplasme cu făină de muştar negru aşezate pe zona toracelui ajută la ameliorarea bronsitelor, crizelor de astm şi a pneumoniilor. Baia în apă cu seminţe de muştar negru se recomandă în caz de dureri reumatice şi nevralgii