Antioxidanţii sunt substanţe speciale care ajută la menținerea sănătății și vitalităţii corpului nostru.Vă prezentăm topul celor mai puternici 31 de antioxidanţi. În fiecare zi vă invităm să-i descoperiţi, treptat, în ordine descrescătoare.
Azi faceți cunoștinţă cu locul 20 din lista noastră:
Fructul de lyci (sau lechee)cu 25.300 de unități/ 100 g produs pe scara ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului).
Valoarea ORAC a alimentului este cu atat mai mare cu cat are o capacitate mai ridicată de a neutraliza oxigenul. Unele alimente pot atinge până la 300 de mii de unități, iar altele nu se ridică decât până la 82 de unități. Se recomandă consumul de alimente cu un grad ridicat de antioxidanţi prezenţi în compoziţia lor:
Frunzele de maghiran
Consumați maghiran, planta aromatică provenită din Orientul mijlociu, dar cunoscută astăzi în întreaga lume, raspandită și folosită și în Europa. Bogată în acizi fenolici, flavone și uleiuri esențale. Maghiranul este renumit ca analgezic natural, calmantul ideal al durerilor de cap, al celor musculare și de dinți, constituind totodată și un antiinflamator natural, fără reacții adverse.

Ceaiul de maghiran protejează cavitatea bucală, protejează împotriva crampelor musculare și a spasmelor intestinale, a durerilor de stomac, a ulcerului, cât și a recelii și a gripei deoarece are proprietăți antivirale și antibacteriene.
Vitaminele K și E din compoziția maghiranului protejează de ulcarații și răni, asigură o piele fină și rezistentă. Maghiranul protejează vasele de sange, e un bun remediu pentru artrită, îmbunătățește circulația sangvină și este un bun tonic cerebral, avand proprietăți hipotensive și vasodilatatoare.
În bucatarie, maghiranul este ideal pentru preparate de tot felul. Mirosul sau intens și gustul condimentat, ușor iute amarui, cu nuanțe de citrice, aromatizează inconfundabil orice fel de preparate. De preferat este să fie folosit în stare proaspată sau cules și uscat după metode corecte.