Antioxidanţii sunt substanțe speciale care ajută la menținerea sănătății și vitalității corpului nostru.Vă prezentăm topul celor mai puternici 31 de antioxidanți. În fiecare zi vă invităm să-i descoperiti, treptat, în ordine descrescătoare.
Azi faceți cunoștință cu locul 26 din lista noastră:
Boiaua de ardei 17.919 unităţi/ 100 g produs pe scara ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului).
Valoarea ORAC a alimentului este cu atat mai mare cu cat are o capacitate mai ridicata de a neutraliza oxigenul. În contextual în care unele alimente pot atinge până la 300 de mii de unități, iar altele nu se ridică decât până la 82 de unități. Se recomandă consumul de alimente cu un grad ridicat de antioxidanți prezenți în compoziția lor:
Boiaua de ardei, rezultat al uscării şi pisării ardeilor iuţi, este unul dintre condimentele care are o largă utilizare în medicina tradiţională. Boiaua conţine o cantitate neobişnuit de mare de vitamina C. Ardeiul folosit la boia contine de 6-9 ori mai multă vitamina C decât o rosie obisnuită. Ca şi chili, boiaua conţine capsaicina, substanţă cu acţiune antiinflamatorie şi antioxidantă care reduce riscul apariţiei cancerului şi altor boli.
De asemenea, boiaua este un agent antibacterian şi stimulant care ajută la reglarea presiunii sangvine, îmbunătăţind circulaţia sangvină, şi creşte cantitatea de salivă şi acizi gastrici, ajutând la îmbunătăţirea digestiei.
Recomandăm boiaua de ardei dulce sau iute să vă fie ingredient vindecător în mâncărurile preferate.