Antioxidanţii sunt substanţe speciale care ajută la menținerea sănătății și vitalităţii corpului nostru.Vă prezentăm topul celor mai puternici 31 de antioxidanţi. În fiecare zi vă invităm să-i descoperiţi, treptat, în ordine descrescătoare.

Azi faceți cunoștinţă cu locul 4 din lista noastră:

 Pudra de scorţişoară 267.536 de unități / 100 g produs pe scara ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului). Valoarea ORAC a alimentului este cu atat mai mare cu cat are o capacitate mai ridicată de a neutraliza oxigenul. Unele alimente pot atinge până la 300 de mii de unități, iar altele nu se ridică decât până la 82 de unități. Se recomandă consumul de alimente cu un grad ridicat de antioxidanţi prezenţi în compoziţia lor:

Scorţişoară măcinată, sub formă de baton sau că ulei esenţial, stimulează memoria, încetineşte căderea părului şi ne ajută să scăpăm de kilogramele în plus. Fiind unul din alimentele cele mai bogate în antioxidanţi ne menţine tinereţea şi combate stresul. Recent s-a descoperit că scorţişoară echilibrează glicemia, stimulând insulină şi joacă şi un rol important în prevenirea diabetului

În Evul Mediu se folosea în toate sosurile şi se regăsea în majoritatea reţetelor, atât dulci cât şi sărate. Deja era folosită pentru parfumarea vinului sau pentru tratarea infecţiilor din timpul iernii şi a fost încercată în chiar în contracararea marilor epidemii. I se cunoşteau proprietăţile antimicrobiene şi i se descopereau virtuţile în ameliorarea glicemiei.
Scorţişoară tratează diabetul
Numeroase studii făcute în laboratoarele unor universităţi de prestigiu arată că scorţişoară conţine elemente susceptibile de a lupta împotriva diabetului de tip 2. Ea conţine care echilibrează glicemia, stimulând insulină şi joacă şi un rol în prevenirea diabetului. Testele au demonstrat o ameliorare a nivelului glicemiei post-prandiale (după masă) la pacienţii care consumau un gram de scorţişoară pudra pe zi timp de cel puţin o luna. Este, deci, recomandată diabeticilor şi pot folosi fără rezerve acest condiment milenar.
Scorţişoară stimulează memoria
Înafara de respiraţia proaspătă şi gustul plăcut, gumă de mestecat cu aromă de scorţişoară are şi un beneficiu mai puţin cunoscut: stimulează memoria. Conform unui studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Wheeling Jesuit din Statele Unite, persoanele care au mestecat gumă cu aromă de scorţişoară au avut rezultate mai bune la testele de memorie decât cei care au mestecat gumă cu altă aromă sau nu au folosit deloc gumă.
Scorţişoară ajută în lupta cu kilogramele în plus
Observând beneficiile scorţişoarei în diabet, a fost uşor să se extrapoleze şi să se spună: „De ce să nu încercăm virtuţile scorţişoarei şi la persoanele care doresc să piardă în greutate?”. Prin urmare, s-a remarcat efectul de „scădere a apetitului”, în principal atunci când simţim nevoia de ceva dulce. Numeroşi nutriţionişti recomandă folosirea unei mici cutii conţinând scorţişoară, vanilie, coajă de portocală, cafea, pe care este suficient să o miroşi pentru a îndepărta nevoie de a ronţăi. Puteţi adaugă şi o picătură de ulei de scorţişoară şi o picătură de ulei de portocală sau mandarină. Puţină pudra de scorţişoară adăugată la ceai va diminua, de asemenea, poftă de mâncare.
Antioxidanţii din scorţişoară împotriva îmbătrânirii şi stresului
Scorţişoară se clasează printre alimentele ce conţin cei mai mulţi oxidanti. Scorţişoară ajută în lupta împotriva îmbătrânirii datorate stresului şi redă strălucirea pielii obosite. Există suplimente alimentare sub formă de capsule cu scorţişoară care sunt foarte uşor de folosit.
Efectele scorţişoarei împotriva microbilor
Foarte cunoscută pentru proprietăţile sale antivirale şi antimicrobiene, scorţişoară stimulează funcţionarea sistemului imunitar. Scorţişoară ajută cu succes la înlăturarea frisoanelor, iar combinată cu miere de albine, scorţişoară e un aliat preţios în lupta cu răceală şi gripă.