Antioxidanţii sunt substanţe speciale care ajută la menținerea sănătății și vitalităţii corpului nostru.Vă prezentăm topul celor mai puternici 31 de antioxidanţi. În fiecare zi vă invităm să-i descoperiţi, treptat, în ordine descrescătoare.

Azi faceți cunoștinţă cu locul 6 din lista noastră:

 Pudra de curcuma (turmeric) 159.277 de unități / 100 g produs pe scara ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului). Valoarea ORAC a alimentului este cu atat mai mare cu cat are o capacitate mai ridicată de a neutraliza oxigenul. Unele alimente pot atinge până la 300 de mii de unități, iar altele nu se ridică decât până la 82 de unități. Se recomandă consumul de alimente cu un grad ridicat de antioxidanţi prezenţi în compoziţia lor:

Originară din India și utilizată de peste 2000 de ani,curcuma(turmeric) fascinează cercetătorii din întraga lume ,datorită virtuților terapeutice pe care le posedă.Având o culoare frumoasă, galben-orange,curcuma are mai multe utilizări .Se folosește ca:
•antioxidant
•anti-inflamator
•antiviral
•antibacterial
•antifungic
•protector hepatic
•încetinește dezvoltarea diverselor forme de cancer
•antiparazitar
•antidiabetic
•antialergic
•împotriva artritei
•adjuvant în Alzheimer
În medicina tradițională indiană, curcuma este utilizată pentru stimularea digestiei( mărește secreția biliară), ca antibiotic natural,depurativ al sângelui,în astm, diabet,conjunctivită,dureri dentare ,dar și pentru proprietățile sale anti -inflamatorii.
Contra tulburărilor digestive
Dacă suferiți de colon iritabil,de” stomac deranjat”,greață, pierderea poftei de mâncare,curcuma este condimentul de aur care tratează multe din aceste tulburări digestive.Prin stimularea ficatului și a vezicii biliare,curcuma îmbunătățește digestia.De asemenea previne apariția ulcerului,având un rol protector asupra mucoasei gastrice.
Adjuvant în cancer
În Asia,unde se consumă curcuma,cancerul de colon este rar întâlnit,în comparație cu alte părți ale lumii. Studii în vitro au demonstrat că, substanța activă din curcuma,curcumina,posedă o reală acțiune anticancerigenă și asupra altor forme de cancer: de stomac,sân, prostată,leucemie.
Curativ se foloște o linguriță pe zi ,în amestec cu piper negru pentru o mai bună absorbție intestinală.
Calmant al durerii
Curcuma este un anti-inflamator natural,a cărui acțiune este comparabilă cu cea a cortizonului.
Condimentul poate să fie folosit ca analgezic pentru a calma durerea asociată cu reumatismul,durerile musculare, menstruale, artrita,tendinita.
Stimulează imunitatea
Curcumina este un antioxidant mai puternic decât vitamina E ,de aceea este util în lupta impotriva radicalilor liberi. Radicalii liberi au tendinta de a slăbi organismul nostru atunci cand este expus la o stare de stres, schimbări climaterice, … facandu-l mai vulnerabil la viruși, etc.Deci, curcuma este un aliat de nădejde pentru a ne menține în formă tot timpul anului.
Împotriva creșterii în greutate
Consumată zilnic, curcuma are un efect real de „ardere a grăsimii”, datorită acțiunii benefice asupra metabolismului grăsimilor.
Răni,zgârieturi ,parazițiÎn India ,curcuma este des utilizată ca antiseptic extern(sub forma de pudra)pentru tăieturi,zgârieturi,răni, vânătăi,arsuri , dar și ca agent antibacterian.
Luată intern, luptă împotriva problemelor pielii(eczemă,psoriazis,acnee) așadar curață ficatul (da, dacă ai probeme cu pielea este necesar să îți cureți ficatul nu pielea) ,dar și a paraziților intestinali.
Bolile degenerative ale creierului
Curcumina previne pierderea funcției cognitive și prin urmare, este de un real ajutor în boala Alzheimer.