Lucrurile mici din cadrul evenimentelor mari, au definit mereu, într-un mod particular, potențialul și farmecul întregului. Evenimentul mare care se organizează în orașul Iași, cu ajutorul Asociației pentru Promovarea și Sprijinirea Activităților de Dezvoltare Economică și Sociala (APSIDES), se numește Edu Funny Fest și este primul eveniment specializat în activități educaționale nonformale, dedicate elevilor și preșcolarilor, în săptămâna „Școala Altfel – Să știi mai multe, să fii mai bun!”
Detaliul care a sporit farmecul întregului eveniment a fost participarea Slow Food Iași Convivium, o inițiativă locală, oficial recunoscută de către organizația Slow Food Internațional. Slow Food abordează agricultura, producţia de alimente și gastronomia bazându-se pe un concept de calitate, determinat de trei principii interconectate: BUN, CURAT, CORECT.
Slow Food a organizat cu bucurie un atelier gastromonic de educare a simțurilor, pentru școlari. Atelierul face apel la toate cele cimci simțuri prin probe distractive: copiii își antrenează văzul descriind diferențele de formă, culoare și nuanță a alimentelor, gustă alimentele proaspete și le descriu gustul, pipăie alimentele și identifică texturi, miros mirodenii și povestesc de ce anume le aduce aminte mirosul respectiv, iar simțul auzului îl antrenează ascultând sunete specifice din bucatarie pe care mai apoi le vor indovina. Copiii au fost entuziasmați și cooperativi paricipând curioși la toate probele. Cea mai asteptată probă a fost cea a degustării, de unde am concluzionat: copiii sunt încântați de legume și fructe proaspete mai mult decât ar crede adulții! Toți cei prezenți la atelier au îmbrățișat principiile Slow food ca pe ceva firesc și natural.
Alegerile pe care le face consumatorul de azi determină viitorul de mâine!
Prin educarea simțurilor copiii învață să fie atenți la ceea ce mănâncă și să fie prezenți atunci când mănâncă. Atenția este un prin factor în crearea realității din jurul nostru. Dacă vrem să vedem schimbări în jurul nostru, va fi necesar să ne îndreptăm atenția spre lucruri care merită cu adevărat: sustenabilitate, natură, biodiversitate, echitate, unitate în gânduri și în intenții bune. Slow Food a fost acel detaliu în cadrul Edu Funny Fest care a ținut să le evidențieze școlarilor importanța echilibrului între om și natură.
Așadar în cadrul atelierului Slow Food am aflat că suntem ceea ce mâncăm și că este foarte important să fim atenți la ce punem în farfurie, căci alegerile noastre alimentare ne afectează la nivel individual, comunitar și global mai mult decât am crede. Mâncarea bună, sănătoasă și echitabilă este un drept fundamental al fiecăruia, merită să fim informați, echilibrați și conștienți de ceea ce alegem, cum preparăm, dar și cât avem în farfurie.