Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a aprobat săptămâna trecută un proiect pilot ce oferă o nouă orientare turismului din Delta Dunării. Este vorba despre lansarea unui nou tip de trasee turistice, care implică mijloace de transport „verzi” (ce protejează mediul înconjurător).

Proiectul implică oferirea unor servicii turistice de transport pe apă cu canotca, o ambarcaţiune în a cărei producţie a fost implicat multiplul campion olimpic la canotaj Ivan Patzaichin şi care reprezintă o combinaţie între lotcă şi canoe. Noul concept turistic a fost propus de Asociaţia „Ivan Patzaichin – Mila 23” şi va fi implementat sub formă de proiect pilot în apropiere de localitatea Mila 23, unde se vor amenaja trasee și popasuri. În funcţie de rezultate, el va fi reprodus și în alte zone din Rezervație.

„Prin acest proiect, turiștii vor avea la dispoziție o gamă mai largă de activități în Delta Dunării și vor putea cunoaște altfel această parte a Europei. Practic, vom înlocui sintagma Rent a bike (închiriază o bicicletă) din alte zone turistice din lume cu Rent a canotca (închiriază o canotcă). Turismul practicat astfel va avea efecte pozitive atât la nivelul biodiversității, ca urmare a faptului că mijloacele de transport nu vor fi agresive față de mediu, cât și la nivelul comunităților locale, perioada de cazare putând crește”, a declarat guvernatorul Rezervației, Edward Bratfanof, potrivit agerpres.ro.