O planetă similară, ca masă şi densitate cu Pământul, dar cu jumătate din suprafaţă acoperită de lavă, a fost descoperită de cercetătorii americani, la 400 de ani-lumină distanţă de planeta noastră. Aceasta orbitează o stea la o distanţă mult mai mică decât cea dintre Terra şi Soare.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, planeta, numită Kepler 78b, este alcătuită în mare parte din piatră și fier, precum planeta noastră, este de 1,2 ori mai mare decât Terra, are o densitate de 5,3 g/cm cub (Terra are 5,5 g/cm cub) însă distanţa dintre aceasta şi steaua pe care o orbizeată reprezintă o sutime din distanţa de la Pământ la Soare, relatează bbc.co.uk.
În plus, astonomii spun că planeta nu se învârte în jurul axei sale, deci una din jumătăţi se află permanent faţă în faţă cu steaua. În acestă zonă, temperaturile ajung la 2000-2800 de grade C, mult prea ridicate pentru a permite existenţa formelor de viaţă. „Cred că putem spune că suprafaţa din jumătatea «unde este zi» este topită”, a declarat Josh Winn, profesor de fizică la MIT (Massachusetts Institute of Technology). Nu se cunosc însă date despre partea neluminată a planetei (ce temperaturi sunt acolo) şi nici despre cât de gros este stratul de lavă de pe jumătatea expusă permanent la lumina şi căldura stelei.
Kepler 78b face parte dintr-o serie de planete descoperite cu ajutorul telescopului spaţial Kepler (acum nefuncţional) şi care realizează un circuit întreg al stelei pe care o orbitează în mai puţin de 12 ore. Conform teoriilor existente în prezent despre formarea planetelor, Kepler 78b nu ar fi putut să se formeze atât de aproape de steaua sa şi nici nu ar fi avut cum să se mute acolo.
„Nu ar fi avut cum să se formeze acolo pentru că o planetă nu se poate forma in interiorul unei stele. N-ar fi putut să se formeze mai departe şi apoi să migreze acolo pentru că ar fi ajuns complet în interiorul stelei. Această planetă este o enigmă”, a declarat Dimitar Sasselov, specialist al Centrului Smithsonian de Astrofizică al Harvard.