Camera foloseste un metamaterial pe baza de cupru.


Cativa studenti de la Universitate Duke au construit o camera foto de dimensiuni reduse, care detecteaza microundele si poate vedea prin materiale solide in timp real. In curand, dispozitivul va puatea fi adaptat pentru a fi folosit in locurile in care e nevoie de controale de securitate, inclusiv in aeroporturi, unde ar putea detecta pasagerii care au arme sau substante explozibile, potrivit Wired.

Oamenii de stiinta folosest un metamaterial pe baza de cupru pe post de diafragma pentru microunde, cu ajutorul carora oamenii de stiinta pot vedea prin intermediul unor materiale solide. Conectand aceasta diafragma la un computer care reconstruieste imaginea, ei pot captura imagini in timp real.

Dar detectand microundele, nu obtii o imagine asemanatoare cu ceea ce vede ochiul uman. Pentru reconstruirea unui cadru, echipa a realizat un algoritm matematic, care filtreaza datele inregistrate de camera si le transforma intr-o poza pe care ochiul uman o poate intelege mai bine.. Intregul proces dureaza 100 milisecunde, prin urmare camera poate fi folosita si in cazul obiectelor in miscare.

Astfel de camere, care sa se foloseasca de microunde, mai exista, insa au dimensiuni extrem de mari, de 1 metru. In cazul acesteia, diafragma este de doar 40 de centimetri.