Posturile TV digitale pot fi afectate de reteaua 4G, scrie presa britanica, din cauza ca frecventele s-ar suprapune. Ce se intampla in Romania.
2.3 milioane de gospodarii din Marea Britanie vor avea probleme cu receptionarea posturilor TV digitale din cauza retelei 4G disponibila deja in 27 de orase.

Trei dintre marile companii de telefonie mobila din Regatul Unit, O2, Vodafone si Three, opereaza in spectrul de frecventa de 800 de MHz, foarte aproape de cea de 700 de MHz folosita in transmisia digitala a semnalului TV, fapt care care ar putea afecta receptia posturilor de televiziune, scrie The Telegraph.

In Marea Britanie, frecventa de 800 MHz a fost folosita de televiziunea analogica, ajunsa istorie dincolo de Canalul Manecii in luna octombrie a anului trecut, industria de telecomunicatii primind-o pentru reteaua 4G. Releele de telefonie mobila vor afecta calitatea semnalului digital in functie de apropierea de gospodariile care folosesc receptoare TV.

In privinta tarii noastre, cei de la ANCOM au declarat pentru yoda.ro:

„Cei cinci operatori care au participat si-au adjudecat 485 de MHz in benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz si 2600 MHz, frecvente radio destinate comunicaţiilor mobile de voce si Internet de banda larga. Detalii privind benzile alocate fiecarui operator sunt disponibile aici: http://www.ancom.org.ro/spectru-radio_4688. Pana in anul 2014, cand operatorii castigatori ai licitatiei de spectru isi vor putea utiliza toate resursele de spectru castigate, inclusiv in benzile de 800 MHz si 2600 MHz, in Romania pot fi furnizate servicii de generatia a 4-a (4G) prin intermediul tehnologiilor LTE sau WIMAX in benzile de frecvente radio de 900 si 1800 MHz. Este insa putin probabil ca banda de 900 MHz sa fie utilizată pentru LTE pana in 2014, in contextul in care este deja utilizata intensiv pentru servicii 2G si 3G”

In Romania, posturile TV emit pe frecvente intre 100 si 850 MHz.

sursa:yoda.com