Cercetătorii britanici au realizat un studiu potrivit căruia persoanele care navighează pe internet timp îndelungat pot dezvolta sentimente de depresie accentuate, similare celor resimţite de persoanele dependente de droguri atunci când intră în sevraj.

Potrivit Daily Mail, oamenii de ştiinţă de la Swansea University’s College of Human and Health Sciences au discutat şi distribuit teste către 60 de voluntari cu vârsta medie de 25 de ani, constatând ulterior că utilizarea frecventă a Internetului are un impact serios asupra vieţii.
„Rezultatele arată că aproape jumătate dintre persoanele tinere implicate în cercetare petreceau atât de mult pe Internet, fapt ce poate avea efecte negative serioase pentru tot restul vieţii”, a declarat prof. Phil Reed.

„Când oamenii se deconectează de la mediul online, resimt puternice stări negative, precum aceia care renunţă la consumul de stupefiante, cum ar fi ectasy”, a adăugat acesta, precizând că rezultatele, corelate cu cele ale altor studii privind funcţionarea creierului, dezvăluie aspecte importante ale psihicului.

Iniţial, voluntarilor le-au fost oferite mai multe teste psihologice pentru a le fi stabilit nivelul de dependenţă de Internet, starea de spirit, nivelul de anxietate precum şi eventualele stări depresive. După ce li s-a permis să navigheze timp 15 minute în mediul online, aceştia au fost din nou testaţi.

Astfel, cei consideraţi dependenţi de Internet au fost cei asupra cărora impactul a fost cel mai mare, iar stările lor negative au fost mult mai puternice decât cele resimţite de voluntarii care utilizau Internetul mai rar.

„Efectul negativ al utilizării excesive de Internet poate fi observat din mai multe perspective în ceea ce priveşte viaţa celor dependenţi. Dependenţa de Internet a fost asociată cu stări depresive, impulsivitate crescută şi unele simptome similare autismului”, s-a arătat în concluzia studiului.

Sursa: gandul.info