V-am povestit anterior despre deschiderea CUIB-ului, dar poate nu am surprins exact esența lui.

Un cuib e cea mai puternică metaforă a adăpostului, a protecției. Dar nu se rezumă doar la atât, ci își asumă un scop mai înalt: cel al dezvoltării, al deprinderii celor trebuincioase supraviețuirii, pentru ca mai apoi tu, cel cuibărit, să duci mai departe acest scop. Cuibul devine sau a fost dintotdeauna sursa de inspirație recurentă, spațiu firesc de incubație, de acționare în spiritul susținerii comunității, asigurându-i progresul.

În Iași, CUIB-ul – Centrul Urban de Initiative Bune -, a apărut la inițiativa Asociației Mai Bine, din dorința de  reconsolidare a comunității prin cultivarea spiritului civic, responsabil.

Constituindu-se dintr-un bistro cu specific ovo-lacto-vegetarian corespunzător principiilor slow foodcare îndeplinește și funcția de găzduire a evenimentelor cultural – recreative și  un magazin ecologic și cu produse realizate de producători naţionali care corespund unui set prestabilit de criterii produse reutilizate şi/sau recondiţionate sau produse certificate Fair Trade, își asumă rolul de a oferi o alternativă benefică publicului ieșean. CUIB-ul suplimentează impactul social al Asociației Mai Bine prin  crearea premiselor dezvoltării serviciilor sociale furnizate și promovarea a minim 10 întreprinderi sociale, persoane fizice sau asociații cu valori conexe economiei sociale.

Așadar, mai mult decât o sursă de autofinanțare, CUIB-ul se vrea a fi un spațiu de incubație a creativității și bunei dispoziții, al mâncării sănătoase și la fel de gustoase, al oamenilor frumoși și calzi, al prietenilor. Se vrea a fi startul în motivarea comportamentului social responsabil pentru care profitul nu este scopul, ci mijlocul prin care ar trebui formulate opțiunile de cumpărare. În funcție de acestea ne hotărâm viitorul. Pentru un viitor mai bun, pentru o societate educată,  alegeți bine.

Centrul Urban de Inițiative Bune și-a deschis porțile luni, 9 decembrie, și rămâne deschis publicul larg pentru explorarea alternativelor de consum cu însemnătate, în fiecare zi, între 10:00 și 22:00.