Ce se întâmplă atunci când lucrurile în care credem sunt infirmate prin dovezi clare? Atitudinea rațională ne-ar obliga să renunțăm la ceea ce credeam la un moment dat și să dăm întâietate dovezilor noi. Așa evoluează știința. Cu pseudoștiința lucrurile stau complet diferit.
Psihologul Ray Hyman, un cunoscut sceptic și investigator al fenomenelor ”paranormale”, care afirma că ”Înainte de a explica ceva trebuie să fim siguri ca acel ceva există”, ne oferă câteva exemple personale în acest sens. Vă voi oferi doar două dintre ele.
În urmă cu câțiva ani Hyman a participat la o demonstrație a unor chiropracticieni. Aceștia vroiau să demonstreze că procedura lor terapeutică este eficientă. Printre altele au vrut să demonstreze cât de important este tipul de zahar pe care îl consumăm. Astfel, glucoza este ceva dăunător sănătății, în timp ce fructoza este benefică. Pentru aceasta unui subiect i se punea pe limbă o cantitate mică de glucoză, sau fructoză, dizolvată în apă. Apoi chiropracticianul încerca să ridice brațul, pe care subiectul îl ținea pe lângă corp. Atunci când era administrată glucoză, brațul subiectului era ușor de ridicat dar atunci când pe limbă i se punea puțină fructoză, ca prin minune, subiectul căpăta puteri suplimentare și nimeni nu mai putea să îi ridice brațul. Un experiment clar, veți zice. S-a demonstrat astfel că fructoza este benefică, iar glucoza malefică.
Nu vă grăbiți. Experimentul a fost repetat. De această dată soluțiile de glucoză și, respectiv, fructoză, au fost puse în fiole marcate doar cu un cod de identificare. Astfel nici experimentatorul, nici subiectul experimentului, nu mai știau ce tip de zahăr este administrat. Vreau să vă spun că această procedură experimentală se numește ”dublu orb”. La repetarea experimentului s-a întâmplat că uneori putea fi ridicat brațul subiectului iar alteori brațul rămânea blocat. A urmat evaluarea rezultatelor. Participanții la experiment au fost surprinși să constate că nu există nici cea mai mică legătură între tipul de zahăr și forța brațului. Altfel spus, brațul subiectului rămânea rigid la fel de des pentru soluția de glucoză cât și pentru soluția de fructoză.
Care a fost reacția chiropracticienilor la acest rezultat clar, care le infirma ipoteza? Unul dintre ei a exclamat: ”Din acest motiv noi nu facem teste dublu orb. Ele nu funcționează niciodată!” Vreau să subliniez, așa cum a subliniat și Ray Hyman, că răspunsul chiropracticianului nu a fost dat sub forma unei glume. Pur și simplu el credea atât de mult în metoda sa terapeutică, încât devenise incapabil să accepte dovezile care o contraziceau. Mai bine schimbăm metoda științifică de confirmare a unei ipoteze (renunțăm la experimente de tip dublu orb), decât să ne punem la îndoială convingerile.

Pentru pseudoștiință nevoia de dovezi este nulă. ea se bazează strict pe convingeri personale și pe capacitatea de a convinge pe cât mai mulți creduli.

Sursa: stiintasitehnica.com