Numărul persoanelor infectate cu HIV a crescut semnificativ în ultimul an. Astfel, de la începutul anului, până în prezent, la Spitalul de Boli Infec­ţioase „Sfânta Parascheva“ au fost depistate 70 de cazuri noi, cu 12 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost raportate 58 de situaţii.
Conducerea spitalului ieșean susţine că în luna decembrie, Casa de Sănătate a alocat numai 750.000 de lei pentru aprovizionarea cu pastile pentru cei cu HIV. Ca să-şi asigure stocul şi pentru prima lună din an, ar mai fi avut nevoie de 200.000 de lei.
Bolnavii cu HIV-SIDA riscă să rămână fără tratament! Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi mai are stocuri de medicamente doar până la sfârşitul acestei săptămâni. Medicii spun că dacă nu vor primi bani, cei peste 1.400 de bolnavi pe care îi au în evidenţă vor fi nevoiţi să întrerupă schema de tratament, iar asta înseamnă agravarea bolii.
„În funcţie de prezentabilitatea pacienţilor, stocurile pot ajunge pentru 4-5 zile sau 6-7 zile. Am înştiinţat deja Direcţia de Sănătate Publică că va trebui să ne trimită finanţarea pentru luna în curs, cât mai repede posibil, pentru ca să nu existe discontinuităţi în ceea ce priveşte administrarea acestui tratament,” a declarat Carmen Dorobăţ. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Vestea că ar putea rămâne fără tratamentul care îi ţine în viaţă a fost primită cu groază de pacienţi.
Andrei a fost diagnosticat cu HIV în 2004 şi, de atunci, urmează aceeaşi schemă de tratament, a cărei valoare depăşeşte 700 de euro lunar. „Când te duci şi întrebi medicii, dau din umeri şi, automat, nu este vina lor. Când încerci să te duci la Minister să întrebi, de fapt eşti minţit elegant. Ăsta este pacientul din România în relaţia cu sistemul,” spune tânărul.
Pastilele nu pot fi achiziţionate din farmacii, ci se distribuie bolnavilor prin intermediul Spitalului de Boli Infecţioase. Specialiştii spun, însă, că aceeași situație se repetă an de an.
„Aşteptăm, în fiecare an, ca luna ianuarie să nu fie o lună neagră în care tratamentul să se blocheze. Lipsa tratamentului este similară cu condamnarea la moarte. Se repetă aceeaşi poveste, tot timpul aceşti oameni trăiesc cu ideea că va fi întrerupt tratamentul şi nu îşi vor putea să-şi ducă viaţa în mod normal,” a explicat Mihaela Munteanu, purtărorul de cuvânt al Fundaţiei „Alături de Voi” România, Iaşi.

Sursa: digi24.ro, ziaruldeiasi.ro