Trei români, suspectați că ar fi autorii jafului de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, când au fost furate opere de artă în valoare de sute de milioane de euro, au primit mandate de arestare din partea Judecătoriei Sectorului 5 București, la cererea procurorilor DIICOT.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura centrală și Direcţia Generală de Combatere a Crimei Organizate îi suspectează pe cei trei bărbaţi români că sunt autorii jafului din luna octombrie, relatează Mediafax.

Ei au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, iar decizia poate fi atacată cu recurs la Tribunalul Bucureşti.

În luna octombrie a anului trecut, mai multe tablouri pictate de artiști celebri precum Picasso, Monet sau Matisse au fost furate dintr-un muzeu din Rotterdam, Olanda. Potrivit unor estimări, valoarea operelor de artă furate depășea 300 de milioane de euro, relata Euronews la acea dată, care menționa totodată că este vorba de cea mai mare spargere de acest gen din secolul XXI.
În total, hoții au furat șapte picturi de realizate de Gauguin, Matisse, Meyer de Haan, Picasso, Monet și Lucian Freud. Expoziţia din care făceau parte tablourile furate fusese deschisă în urmă cu câteva zile şi includea peste 150 de opere deținute de Fundația Triton.

„Kunsthal are 20 de ani, iar această colecție era unică. Dar am mai avut multe alte colecții unice expuse, dar până acum totul mergea bine, ca și la alte muzee. Trebuie să realizați că orice am face, securitatea 100% nu este posibilă”, declara atunci președintele muzeului, Willem van Hassel.

Ultimul furt comparabil a avut loc în 1991, când 20 de tablouri pictate de Van Gogh au fost furate în Amsterdam.