Ministerul Finanţelor vrea să introducă taxa pe pârloagă. Asta pentru că în România există peste un milion de hectare de teren agricol pe care nu se cultivă nimic. Un proiect de act normativ elaborat în 2012 de Ministerul Agriculturii prevedea că cei care au terenuri pe care nu le lucrează riscă amenzi de 400 de lei.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat miercuri că autorităţile intenţionează să introducă un impozit pe terenurile agricole nelucrate.

„Sunt foarte multe persoane care locuiesc în străinătate şi care deţin terenuri nelucrate în România”, a spus Chiţoiu, citat de gandul.info.

În România există aproximativ 1,3 milioane de hectare de terenuri nelucrate, din totalul de 14,7 milioane de hectare de terenuri arabile şi păşuni, potrivit statisticilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).

Deşi autorităţile din România au luat în discuţie în mai multe rânduri introducerea unei aşa-numite „taxe pe pârloagă”, măsura nu a fost pusă în practică.

Un proiect de act normativ din 2011 prevedea că cei care nu îşi lucrează terenurile riscau să fie amendaţi cu 200 de lei/hectar pentru primul an în care îşi vor lăsa terenul în paragină, 300 de lei/hectar pentru al doilea an şi 400 de lei/hectar începând cu al treilea an consecutiv în care vor încălca această lege.

O taxă pe terenurile nelucrate era în vigoare în 2012 în Austria. Impozitul se percepe întreprinderilor din domeniul agricol şi forestier.

Tot în Austria se aplică şi o taxă suplimentară pentru terenurile virane din oraşe, calculată la valoarea acelui teren care ar fi putut fi folosit pentru construcţii.

Sursa: rtv.net