Noua preşedintă a Coreei de Sud Park Geun-hye a apreciat luni că testul nuclear efectuat de către Coreea de Nord la jumătatea lui februarie reprezintă o ameninţare la adresa supravieţuirii poporului coreean, însă a promis o politică de angajare cu Phenianul, „pas cu pas”.

Recentul test nuclear al Coreei de Nord este o provocare la adresa supravieţuirii şi viitorului poporului coreean„, a declarat Park Geun-hye în discursul de învestire la conducerea Coreei de Sud. „Să nu existe erori. Principala victimă va fi însăşi Coreea de Nord”, a avertizat ea.

Nu voi tolera nicio acţiune care să ameninţe viaţa poporului nostru şi securitatea naţiunii noastre„, a adăugat preşedinta, în faţa celor aproximativ 70.000 de persoane prezente în sediul Parlamentului, la Seul.

Conform liniei adoptate în timpul campaniei electorale, Park Geun-hye a subliniat totuşi că va conduce o politică bazată pe încredere cu Phenianul, opusă celei a predecesorului său Lee Myung-bak, adeptul unei linii dure. Ambii provin din partidul conservator.

Voi avansa pas cu pas, pe baza unei forţe de disuasiune credibile„, a declarat ea.

Însă unii observatori subliniază că testul nuclear efectuat de nord-coreeni la 12 februarie, care i-a înfuriat pe veteranii clasei politice sud-coreene şi a îngrijorat populaţia, riscă să îi îngreuneze sarcina.

Park Geun-hye, în vârstă de 61 de ani, a devenit luni prima femeie care accede la preşedinţia Coreei de Sud, a patra cea mai importantă economie din Asia.

Ea este fiica lui Park Chung-hee, care a condus ţara timp de 18 ani, după ce a preluat puterea în 1961, în urma unei lovituri de stat militare.

El a condus ţara în mod autoritarist până când a fost asasinat, în 1979, iar moştenirea sa continuă să divizeze ţara, fiind considerat de unii artizanul „miracolului” economic sud-coreean de după Războiul Coreei (1950-1953), iar de alţii un cenzor nemilos al libertăţilor publice.