Dacă nu am avut incidente până acum, sigur nu voi avea nici de acum încolo”. Se recomandă renunțarea la această concepție prin abordarea unei noi perspective, ce ține de siguranță și atenție, pentru a fi evitate cât mai multe evenimente neplăcute în trafic.
Prin urmare, conducerea preventivă reprezintă comportamentul rutier adaptat la condițiile meteo, la solidaritatea drumului și la intensitatea fluxului de trafic. Bineînțeles, atenția trebuie sa fie sporită și către acțiunile incorecte ale celorlalți colegi de trafic, pentru evitarea unor accidente rutiere.
În topul tehnicilor de conducere preventivă se află:
1. Respectarea limitei de viteză. Niciodată nu se știe ce se poate afla după o curbă sau după un colț de drum. De aceea, reducerea vitezei la limita impusă este unul dintre cei mai seminificativi pași spre siguranța soferului, dar și a celorlalți participanți la trafic.
2. Depășirea regulamentară. Una dintre acțiunile incorecte pe care conducătorii autovehiculelor o fac conștient, este să depașească fără să se asigure, considerând că au timp destul pentru efectuarea acestei acțiuni. Problema apare atunci cand nu reușesc să estimeze distanța, viteza sau vizibilitatea pe care le-o conferă porțiunea de drum pe care se deplasează.
3. Respectarea distanței. Distanța este un aspect extrem de important în trafic. Aceasta trebuie respectată în condițiile unei intenții de a depăși, de a staționa sau de a opri. Totodată, trebuie ținut cont și de distanța dintre autovehicule pentru a exista suficient spațiu de frânare și pentru evitarea situațiilor în care se pot genera accidente.
4. Asigurarea cu ajutorul oglinzilor/în zona unghiului mort. Pentru a împiedica pericolele, asigurarea in oglinzi, cât și asigurarea în zona unghiului mort, este absolut obligatorie, nu doar recomandată.
5. Poziția la volan. Este un lucru pe care trebuie să-l avem în vedere pentru a ne feri de eventualele leziuni în cazul unui accident rutier.
Până acum am vorbit despre conducerea defensivă, dar ce se întâmplă dacă mașina rămâne în mijlocul drumului? Află cum poți să te asiguri că mașina funcționează în parametri normali în 5 etape simple:
1. Verificarea pneurilor. Foarte multe accidente sunt cauzate de cauciucurile uzate. Anvelopele trebuie schimbate constant in funcție de sezon. De asemenea, trebuie aliniate și umflate corect, astfel evitând riscul de a pierde controlul asupra mașinii.
2. Înlocuirea plăcuțelor de frână. Pentru a nu se uza, plăcuțele de frână se schimbă, în general, o dată la 30.000 de km. În funcție de ritmul fiecărui șofer de a conduce, plăcuțele pot fi schimbate chiar și o dată la 6 luni. Este recomandat totuși, să fie verificate măcar o dată pe an sau atunci când se schimbă uleiul.
3. Atenția asupra sistemului de suspensie și asupra direcției. Sistemul de suspensie este construit din mai multe elemente ce fac legătura între roată și restul autovehiculului, deoarece aceasta menține roțile la nivelul solului și oferă mașinii un echilibru. De aceea, este indicat să se facă periodic o verificare a suspensiilor.
4. Înlocuirea luminilor. Este important să avem în vedere și acest aspect, mai ales pe timp de noapte. Luminile de frână nu există, însă dacă farurile nu funcționează, acest aspect poate reprezenta un pericol de accident. Pe timp de noapte și nu numai, este necesar ca ceilalți participanți la trafic să știe intenția fiecărei mișcări ce se vrea a fi pusă în aplicare de către șofer. Unele mașini au un sistem mai complicat de schimbare a becurilor ce pot avea nevoie chiar de un profesionist, pe când la alte mașini, înlocuirea unui far poate dura maximum 10 minute.
5. Schimbarea ștergătoarelor. Este recomandat ca atunci când ștergătoarele lasă urme, să fie înlocuite pentru a avea vizibilitate maximă. Din cauza condițiilor meteo, acestea se uzează. Drept urmare, o dată pe an sau chiar mai des, în funcție de climatul vremii din zona în care vă aflați, trebuie schimbate.
Verificarea și menținerea mașinii în stare excelentă este o necesitate pentru a nu ne pune viața în pericol. În România, peste 43.000 de oameni au murit în ultimii 19 ani în accidente rutiere. Drumurile publice nu sunt niciodată sigure, de aceea trebuie să fim responsabili la volan.
Școala de șoferi Auto Bya Star din Iași susține conducerea defensivă și scăderea numărului de accidente. Pentru asigurarea acestui aspect, încă de la început, cursanții sunt întâmpinați cu o pregătire teoretică nuanțată.
Sursa: autobyastar.ro