Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, a făcut câteva estimări pentru 2013, referitoare la perspectivele pe termen lung ale acţiunilor din pieţele emergente şi din cele de frontieră.

În opinia acestuia, fundalul economic al multor pieţe emergente şi de frontieră este mai puternic decât cel existent în multe pieţe dezvoltate.

Deşi cifrele estimate privind creşterea economică a pieţelor emergente în 2012 au scăzut în ultimele luni, acestea rămân, în general, mult mai bune decât estimările pentru piețele dezvoltate, susține președintele Templeton Emerging Markets Group.

El este de părere că, spre deosebire de pieţele dezvoltate, multe dintre pieţele emergente şi cele de frontieră mai au încă un spaţiu amplu pentru stimulare fiscală şi monetară.

1. Economie chineză va înregistra o creştere ceva mai puternică în 2013 decât în 2012, pe măsură ce politicile de stimulare îşi fac efectul, iar China se va baza mai mult pe creșterea cererii interne, mai mult decât pe exporturi.

2. Reformele economice anunţate în India, în cazul în care sunt duse până la capăt, ar putea elibera economia indiană de unele dintre blocajele administrative care au îngreunat activitatea .

3. Brazilia a dat semne de adoptare a unor politici menite să pună mai mulţi bani în mâinile populației cu venituri reduse, ceea ce ar trebui ca în 2013 să îmbunătăţească industriile orientate către consum. Industria resurselor minerale ar putea beneficia de pe urma activităţii în creştere a Chinei şi a cererii de materii prime.

4. În Rusia, planurile de a exploata resursele naturale abundente din provinciile de Est, în scopul de a deservi piaţa chineză, ar putea stimula creşterea în ambele ţări.

5. Africa sub-sahariană a înregistrat progrese în materie de reformă economică şi liberalizare a pieţei, care s-au dovedit surse adiţionale de creştere economică în 2013.