Preşedintele Traian Băsescu afirmă, în mesajul transmis cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, că românilor le revine astăzi datoria de a urma şi respecta aspiraţiile înaintaşilor privind suveranitatea legii, responsabilitatea politică şi modernizarea instituţiilor.

„Unirea Principatelor Române într-o singură ţară la 24 ianuarie 1859 a fost un act de înaltă voinţă politică şi de solidaritate naţională. Unirea Principatelor a fost un prim moment al afirmării românilor, ca naţiune, dar şi un moment care a marcat orientarea noului stat spre spaţiul de civilizaţie occidental şi spre valorile sale. Cu perseverenţă, în deceniile care au urmat, suveranitatea legii, responsabilitatea politică şi modernizarea instituţiilor au devenit fundamentul noii naţiuni”, arată şeful statului în mesajul său.

El adaugă că aceste aspiraţii trebuie urmate şi respectate şi în prezent.

„Modelul înaintaşilor noştri nu trebuie uitat, nouă ne revine astăzi datoria de a le urma şi de a le respecta aspiraţiile care i-au motivat să ducă la îndeplinire înaltul ţel de uniune naţională. La mulţi ani, dragi români, de ziua Unirii Principatelor!”, se încheie mesajul şefului statului.

Preşedintele Traian Băsescu nu a participat în cursul zilei de joi la ceremoniile organizate la Iaşi şi la Focşani pentru sărbătorirea a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române, după cum a precizat miercuri, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea.

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au fost invitaţi să participe, joi, la Focşani, la manifestările prilejuite de împlinirea a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române, care vor începe la ora 15.00, cu un concert susţinut de fanfara militară.

sursa:mediafax.ro