“Îndrăznesc să nasc aşa cum vreau” este un documentar al Lion Mentor despre naşterea în sistemul medical românesc, despre procedurile standard din spitale, precum epiziotomia sau cezariană, despre emoţiile plăcute şi neplăcute pe care le trăiesc femeile în procesul naşterii în unele spitale româneşti.

În România nasc anual peste 133,000 de femei. Naşterea este o minune, o binecuvântare. Toate gravidele trebuie tratate cu blândeţe, dar în unele părţi din România realitatea este cu totul diferită. Naşterile sănătoase sunt transformate într-un act strict medical, chiar chirurgical, femeile pierzându-şi total controlul şi încrederea în propriile forţe de a da naştere unui copil.

Întotdeauna vor există cazuri când lucrurile vor merge rău, dar îngrijirea gravidelor n-ar trebui să depindă de locul unde nasc şi de ora la care nasc. Gravidele, indiferent de alegerea făcută, cezariană sau naturală, întotdeauna trebuie tratate cu respect şi empatie, pentru că naşterea trebuie tratată cu blândeţe şi căldură sufletească.

Îndrăznesc să nasc aşa cum vreau este un documentar realist care prezintă naşterea naturală nu numai din perspectiva pur medicală, ci şi din perspectiva sufletului de mama, care alege să-şi nască copilaşul aşa cum îşi doreşte: cu blândeţe şi calm, fără traume şi stress.

Naşterea naturală versus cezariană – care sunt riscurile şi avantajele?
Cine hotărăşte dată naşterii – medicul, mama sau copilul?
De ce peste jumătate dintre copiii din România se nasc prin operaţie?
Al cui e copilul după naştere – al mamei sau al maternităţii?
Se poate naşte cu demnitate, cu calm, fără groază?
Demontăm miturile, analizăm opţiunile şi dezvăluim drepturile încălcate sistematic în sistemul sanitar românesc.

Sursa: parentis.ro