Unul dintre putinele domenii din Romania care functioneaza ca la carte este viticultura. Producem vinuri romanesti foarte bune, iar podgoriile romanesti au ajuns cunoscute si in strainatate. Reuters chiar a numit Romania noul Bordeaux al Europei de Est.
Romania a accesat in proportie de 100% fondurile europene alocate acestui sector, iar asta se vede. La nivel mondial, Romania este intre primi 15 producatori de vin, iar in Europa ocupa locul 6. Am inceput sa producem vinuri foarte bune, medaliate cu aur, avem dealuri acoperite cu vii, crame noi. Iar mai nou, siruri de autocare aduc turisti la degustat, care se bucura de vinurile noastre.
Un vin bun, identificat printr-o holograma speciala pe sticla
Cea mai inalta treapta de caliatate este atinsa de vinul cu insemnul DOC, vin cu denumire de origine controlata, o holograma care se ataseaza pe sticla. In 2011, s-au acordat 32.765.000 de insemne DOC, adica undeva la 5% din intreaga productie. O cifra nu foarte mare. Pe urmatoarea treapta a calitatii este vinul inscriptionat cu IG – indicatie geografica. Si urmeaza vinurile de masa, de calitatea mai slaba, fara pretentii de identitate, de soi sau podgorie.
Murfatlar, cel mai mare producator de vin din tara
Aici, soiurile principale sunt internationale: Chardonny, Pinot, Muscat Otonel, Cabernet Sauvignon, Merlot, dar si cateva autohtone Feteasca Neagra, Tamaioasa. Sute de tractoare ajung zilnic in crama uriasa cat o uzina. Murfatlar detine cea mai mare suprafata de vii din Romania.