Unele afecţiuni ale ochilor sau anexelor sunt adesea consecinţe ale dereglarilor generale, respectiv localizate ale organismului, astfel: aparatul vizual poate fi influenţat şi de următorii factori:
– afecţiuni neurologice;
– insuficiente endocrine;
– deficienţe circulatorii;
– carenţe alimentare;
– intoxicaţii etc.
Analizatorul vizual, care stabileşte şi relaţia cu mediul extern, este format din 3 segmente:
– segmentul periferic (reţină) – elementul esenţial al vederii;
– segmentul intermediar (căile optice);
– segmentul central (scoarţă cerebrală occipitală).
Deficienţele de vedere sunt datorate unor afecţiuni şi/sau dobândite prin suprasolicitarea ochilor, mediu toxic, igienă necorespunzătoare, traumatisme, infecţii, boli cu repercusiuni asupra ochilor etc.
Indiferent de natură afecţiunii aparatului vizual, dereglările se produc datorită aportului circulator sangvin necorespunzător. Prin tratamentul reflexoterapeutic şi prin alte metode naturiste multe afecţiuni pot fi ameliorate sau chiar tratate. Zona reflexă pentru ochi se află pe talpă piciorului, între baza degetelor 2 şi 3. Ochiul stâng are zona reflexă la piciorul drept, iar ochiul drept are zona reflexă la piciorul stâng.
Slăbirea acuitătii vizuale
Poate fi descoperită în diverse stadii de evoluţie, prezenţa în unele afecţiuni că: miopia (bolnavul nu vede la distanţă), hipermetropia (bolnavul nu vede de aproape), presbitia (slăbirea vederii la vârste înaintate), cataractele (tulburări de transparenţă a cristalinului), glaucomul (afecţiune dată de dezechilibrul tensiunii oculare dintre conţinutul ochiului şi elasticitatea pereţilor săi) etc.
Indiferent de cauzele ce duc la slăbirea acuitătii vizuale, în cadrul acestei afecţiuni, zonele reflexe ale ochilor sunt extrem de dureroase la palpare. Stimulând aceste zone reflexe, se restabileşte circulaţia normală a sângelui în organele afectate, având că efect îmbunătăţirea vederii. Toate acestea nu se pot obţine imediat, ci după multe şedinţe, dând răgaz circulaţiei sangvine să alimenteze zonele afectate, refăcându-le astfel în timp structurile.
Masajul zonelor reflexe ale ochilor se va face de 1-2 ori/zi, timp de 10-15 minute pentru fiecare ochi. Numărul şedinţelor variază în funcţie de caracterul şi vechimea bolii, obligatoriu pentru afecţiunile de mai sus efectuându-se 40-60 de şedinţe, continuând apoi cu 2-3 şedinţe/săptămâna pentru consolidarea rezultatelor.
Când tulburările sunt date de afecţiuni endocrine sau de tulburări circulatorii intracraniene se vor masă şi zonele reflexe respective.
Simultan cu tratamentul reflex, bolnavii pot apela şi la alte remedii naturişte că:
. suc proaspăt de rădăcina de obligeană (Acorus calamus) – se aplică pe pleoapele închise, lăsându-se 5-7 secunde, apoi se spală ochii cu apă rece. Procedeul se repetă de 2 ori/zi, timp de 10 zile;
. sucul proaspăt de rostopască (Chelidonium majus) – va fi aplicat în acelaşi mod pe ochii bine închişi;
. în fiecare zi, ochii se vor spală de 3-4 ori cu apă rece (se ia apă rece în pumni şi se clipeşte de 3-4 ori cu ochii în apă, apoi se aruncă apă sj se repetă procedeul de 4 ori/şedinţa). Se poate folosi şi ceai de coadă-caluluj (Equisetum arvense) în loc de apă;
. în caz de cataractă se va aplică câte o picătură de suc de pin (Aetheroleum pini) în ochiul bolnav, timp de 10-15 zile.
în fiecare zi, timp de l luna, este indicat să se consume 2-3 morcovi cruzi.
Paralizii oculo-motorii
Sunt boli frecvente ce se manifestă prin simptome subiective şi obiective.
Simptome subiective: diplopia (vederea dublă), tulburări reflexe, falsă proiecţie.
Simptome obiective: strabismul (deviaţia ochiului în direcţia opusă muşchiului paralizat), impotenţa funcţională, atitudinea vicioasă a capului şi gâtului, deviere în direcţia muschiului paralizat.
Masajul reflex în zona ochilor atrage deblocarea energetică şi sangvină, refăcând structurile afectate şi instalând funcţia normală a ochilor. Unele parălizii oculo-motorii reacţionează foarte repede la tratamentul reflexoterapeutic. în astfel de paralizii zonele reflexe ale ochilor vor fi masate timp de 10-15 minute la fiecare picior, timp de 6-8 săptămâni.
Local, pe zona ochilor, se vor aplică seară comprese cu infuzie de cimbru, iar intern, zilnic, se vor bea 2-3 ceşti din aceeaşi infuzie. Exerciţiile pentru ochi, descrise la capitolul anterior, „Slăbirea acuitătii vizuale”, pot fi folosite zilnic (30 de zile), cu eficientă deosebită în recuperarea muşchilor şi a nervilor afectaţi.
Conjunctivită
Este inflamatia mucoasei conjunctivale (membrană ce căptuşeşte faţă posterioară a pleoapelor şi faţă anterioară a globului ocular, până la limbul sclero-cornean), fiind produsă de agenţi patogeni, factori fizici şi chimici (praf, fum, gaze toxice etc.), cauze generale (tulburări gastro-intestinale, endocrine, hepatice, guţă, reumatism) sau poate fi de natură alergică.
Conjunctivitele catarale sunt caracterizate printr-o congestie superficială difuza cu secreţie redusă. Pot fi acute, subacute şi cronice. Conjunctivitele acute debutează brusc, bilateral, cu usturimi, senzaţii de corp străin, mâncărime foto fobie discretă (frică de lumina), pleoapele sunt edematiate (umflate). Conjunctivită cronică are o simptomatologie mai discretă. Evitarea factorilor fizici şi chimici nocivi, menţinerea igienei locale, tratarea afecţiunilor cauzante, evitarea factorilor alergeni vor conduce la diminuarea riscului de apariţie a bolii. Conjunctivită poate afecta ambii ochi sau numai unul. Igienă locală va fi riguroasă, pentru a nu transferă secreţiile de la ochiul bolnav la cel sănătos sau la alte persoane.
Tratamentul reflexogen se va face în zona ochilor (pentru a îmbunătăţi circulaţia), în zona glandelor suprarenale, pentru stimularea producerii de cortizon şi în zonele limfatice – corp superior – pentru a stimula rezistenţă organismului în zona capului şi a ochilor.
Schemă de masaj
. zona reflexă ochi – 5-10 minute pentru ochiul afectat, 2-3 minute pentru cel sănătos ;
. zone reflexe suprarenale – 3-5 minute de fiecare parte;
. zone limfatice corp superior – 3 minute de punct.
Masajul poate fi efectuat de 2-3 ori/zi, timp de 5-7 zile, până când simptomatologia bolii dispare. Se poate continuă cu 1-2 şedinţe/săptămâna, timp de 2-3 săptămâni. Local, se vor aplică comprese călduţe cu infuzie de muşeţel (Jtfatricaria chamomilla L.), iar toaletă ochiului afectat se face cu o compresă sterilă înmuiată în ceai de muşeţel (curăţarea ochiului se face dinspre coadă ochiului spre unghiul intern). Muşeţelul este dezinfectant, anestezic, anti-jnflamator, antiseptic şi bacteriostatic.
Se mai pot aplică comprese cu infuzie de fenicul (Feniculum mililoti), sulfina (Melilotus officinalis) sau pătlagină (Plantago lanceoleta). Rezultate foarte bune se obţin în peste 95% din cazuri (mai ales în conjunctivitele cronice).
Migrenă oftalmică
Se manifestă prin crize paroxistice de cefalee unilaterală, cu tulburări vizuale şi vărsături. Predomină la femei între 20 şi 30 de ani şi este determinată de spasmul vaselor ce iriga căile optice, dând anoxie cerebrală.
Cauze: alergia, tulburări digestive, endocrine, factori vasculari şi factori neuro-vegetativi etc.
Migrenă este declanşată de oboseală, şocuri emotive, exces alimentar, etc.
Masajul reflexoterapeutic trebuie executat atât în zonele ochiului afectat, cât şi în zona părţilor corespunzătoare capului, pentru a debloca circulaţia stopată de spasmul vascular. Masajul se va aplică şi în zona reflexă a organelor cauzante. De evitat factorii provocatori.
Schemă de masaj
. zona reflexă ochi – 5-10 minute ;
. zona reflexă cap (la piciorul opus ochiului afectat) – 5-10 minute;
. zona reflexă a altor organe cauzante – 5 minute ;
. zona plex solar – 3 minute de fiecare parte ;
. zona reflexă limfatică corp superior – 3 minute de fiecare punct.
După 5-7 şedinţe simptomatologia dispare sau se atenuează foarte mult.
şedinţele se pot face de 1-2 ori/zi, timp de 10-15 zile.
Remedii naturiste : Infuzia de ciuboţica-cucului (Primulă officinalis L. HUI), 2-3 ceşti/zi, este deosebit de eficientă în migrene şi în durerile de cap, pe baza nervoasă. Efecte asemănătoare induce şi infuzia de coadă-şoricelului (Achillea millefolium), 2-3 ceşti/zi. Pentru combaterea spasmului vascular se vor bea 2-3 ceşti/zi infuzie de salvie (jaleş) (Salvia officinalis) şi/sau 2-3 ceşti/zi ceai de vase (Viscum album L.). Modul de preparare : seară se pune o linguriţă de vase tăiat mărunt în 250 de ml de apă rece. Dimineaţă se încălzeşte uşor şi se strecoară, apoi se bea în 2-3 reprize/zi.
Eficiente sunt şi procedurile cu apă rece : plimbări cu picioarele desculţe prin rouă, prin apă răului (de la l la 5 minute zilnic), apă să ajungă până la o palmă sub genunchi, spălături generale seară cu apă rece şi oţet (vezi cap. „Alte mijloace de întărire a organismului”).
Strabismul funcţional
Strabismul funcţional constă din deviaţia axelor vizuale fără modificări (mişcări) oculare.
Simptome : este de natură motorie, caracterizat prin deviaţia axelor sau senzorială, definit de tulburarea vederii bilaterale.
– Procesele de fibroză musculară a unuia sau a mai multor muşchi extrinseci dau tulburări de motilitate.
– Inflamaţii (miozite) cronice caracterizate printr-un deficit oculo-motor în câmpul mai multor muşchi, stare inflamatorie, stază, edem palpebral al conjunctivei.
– Boli ale pleoapelor : dermatoze palpebrale, blefaritele (afecţiuni inflamatorii la nivelul marginii libere a pleoapelor), însoţite de o senzaţie de jenă oculară, prurit, arsuri şi lăcrimare anormală, dimineaţă. Blefaritele au tendinţe de cronicizare şi recidivă.
– Boli glandulare : glandele ciliare pot fi afectate de un proces patologic, care generează, de exemplu, orjeletul extern (ulciorul), izolat sau că o complicaţie a blefaritei.
Toate aceste afecţiuni beneficiază de tratament reflexoterapeutic, combinat cu tratamentele naturiste indicate pentru celelalte suferinţe ale ochilor.