1. Sofranul poate fi un mare beneficiu terapeutic în tratamentul depresiei lejere până la moderată şi are o eficientă similară medicamentului imipramină.

2. Sunătoarea este la fel de eficientă că şi Inhibitorii Selectivi de Reabsorbtie ai Serotoninei (Selective Serotoin Reuptake Inhibitors – SSRI) în tratamentul tulburării depresive, cu o rată mai mare de siguranţă. Cortizolul din sunătoare are un efect reducător în creier care ar putea contribui la efectul antidepresiv.

3. Algele albastre-verzi (spirulină) îmbunătăţesc calitatea vieţii, starea sufletească, anxietatea şi atitudinea deprimată/depresivă la femeile la menopauza.
4. Goji îmbunătăţeşte sentimentul de bunăstare şi alţi indicatorii ai unei bune sănătăţi.
5. Lavandă are un efect binefăcător în insomnii şi depresii.

6. Talpă gastei/creastă cocoşului îmbunătăţeşte simptomele de anxietate şi depresie la pacienţii cu hipertensiune arterială.

7. S-a dovedit că acizii graşi omega-3 din semințele de cânepă sunt mai eficienţi decât substanţele placebo în cazul depresiei, atât la adulţi cât şi la copii în studiile controlate pe loturi mici de pacienţi şi în studiu deschis la depresiei bipolare.
8. Curcumina prezintă proprietăţi antidepresive.
 9. Nucşoară demonstrează acţiune antidepresivă.

10. Pudra de ceapă are un efect similar antidepresivelor la modelul comportamental al depresiei la cobai.
11. Rozmarinul prezintă acţiune antidepresivă, probabil prin sistemul monoaminergic.

12. Extractul de valeriana are efecte de reducere a anxietăţii şi depresiei, dar nu este un sedativ şi nu interferează cu funcţia musculară.