Întâlnire a fermierilor din Regiunea de Nord-Est şi Republica Moldova cu autorităţile, la Iaşi

Întâlnirea Anuală a Clubului AGRALIM din 16 mai 2014 organizată de ABplus Events, cu participarea domnului Daniel Constantin, viceprim-ministru, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a adunat un număr de peste 600 de participanţi din întreaga Moldovă şi Republica Moldova  în aulaHaralamb Vasiliu” – Universitatea de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi

600 de fermieri și specialiști în agricultură din toată Moldova, directori ai direcţiilor pentru agricultură şi dezvoltare rurală şi ai ANARZ, reprezentanţi ai GAL-urilor, primari, directori şi reprezentanţi APIA şi APDRP, reprezentanţi ai asociaţiilor şi federaţiilor din regiunea de Nord-Est şi Republica Moldova au participat în 16 mai la Întâlnirea Anuală a Clubului AGRALIM.

Structura participanţilor la eveniment a fost următoarea:

  • 37% fermieri cu exploataţii vegetale între 50 şi 500 ha
  • 17% fermieri cu exploataţii vegetale între 500 şi 4000 ha
  • 19% fermieri cu exploataţii zootehnice
  • 27% reprezentanţi Gal-uri, DADR-uri, CAJ-uri, primării, asociaţii profesionale

              Evenimentul organizat de ABplus Events în parteneriat cu Universitatea de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) din Iaşi şi Direcţia Agricolă pentru Dezvoltare Rurală a judeţului Iaşi a fost onorat de prezenta domnului Daniel Constantin, Viceprim-Ministru, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Domnia sa a primit cu bucurie în cadrul întâlnirii diploma de membru de onoare a Clubului Fermierilor AGRALIM, comunitate profesională care se reuneşte anual spre a oferi membrilor săi oportunităţi de discuţie cu autorităţile de la nivel central, noutăţi din sectorul agricol, schimb de experienţe, dezbateri şi networking.

„Apreciez activitatea pe care o desfăşuraţi aici la Iaşi în ceea ce priveşte construcţia împreună cu mediul de cercetare şi fermierii a celui mai important sector al economiei româneşti de acum şi probabil şi în viitor. Vă mulţumesc pentru o nouă invitaţie pe care mi-aţi adresat-o şi în acest an, am venit în ultimii doi ani de fiecare dată la evenimentele dumneavostră, mi-a făcut mare plăcere şi de fiecare dată am plecat nu numai cu lucruri pe care le-am spus sau pe care le-am avut de transmis aici dar şi cu multe lucruri pe care dumneavostră le-aţi spus şi pe care am încercat să le transpunem în legislaţie şi în practică. Desigur că vin de fiecare dată cu plăcere să văd dacă sunteţi mulţumiţi de la un an la altul de ceea ce s-a făcut în această practică de care vă spuneam. Voi susţine atât cât pot evenimentele agricole din regiune, aveţi sprijinul meu şi vă încurajez să aveţi astfel de întâlniri pentru discuţii şi parteneriate în care se constată o apropiere de cercetarea românească de care avem cu toţii nevoie”, a declarat domnul Daniel Constantin, Viceprim-Ministru, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Fermieri mici, medii şi mijlocii cu activitate în sectorul vegetal, zootehnic, piscicultură, acvacultură şi procesare au expus în cadrul Întâlnirii Anuale de Club problemele curente ale domeniului lor de activitate şi au primit răspunsuri din partea reprezentanţilor autorităţilor în domeniu.

Fermierii din Republica Moldova, aşteptaţi în vizită la AGRALIM

S-a remarcat prezenţa la întâlnire a asociaţiilor şi federaţiilor invitate din Republica Moldova, fapt ce reprezintă un punct de diferenţiere faţă de evenimente de profil similare.

Evenimentul profesional a reconfirmat poziţionarea Târgului pentru Fermieri AGRALIM în contextul regional şi orientarea atât spre fermierii din Republica Moldova, cât şi spre cei din regiunea de Nord-Est a României, în urma constatării unei nevoi de sprijin şi a necesităţii existenţei unui schimb permanent de experienţă între aceştia: „Apreciez aceste evenimente foarte importante pentru comunitatea fermierilor şi care confirmă solidaritatea şi concentrarea eforturilor şi a transferului de cunoştinţe. În acest fel, prin acest tip de întâlniri, fermierii din România, la fel ca şi cei din Republica Moldova, au o participare directă în ceea ce priveşte stabilirea politicilor agrare şi o poziţie fermă, susţinută, în negocierea cu Guvernul. Vreau să mulţumesc organizatorilor pentru parteneriatul încheiat pentru evenimentele din acest an şi invitaţia deschisă de participare la evenimentele din septembrie adresată tuturor membrilor asociaţiei noastre”, a declarat Aurelia Bondari, Director Executiv al Federaţiei Agricultorilor AGROinform din Republica Moldova.

Sper ca parteneriatul cu Târgul pentru Fermieri AGRALIM să se răsfrângă pozitiv asupra producătorilor din Republica Moldova şi a celor din România, să întărească relaţiile dintre părţi. Producţia agricolă şi producătorii din Republica Moldova au fost în ascensiune în ultima perioadă, acest lucru se datorează şi autorităţilor române care au ajutat la elaborarea strategiei, în contextul apariţiei acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană. Sunt convins că experienţa României în privinţa accesării şi atragerii de fonduri europene ne va ajuta şi pe viitor. Mulţumiri organizatorilor care oferă posibilitatea schimbului de experienţă dintre fermierii din Regiunea de Nord-Est a României şi cei din Republica Moldova, atât din perspectiva experienţei României în cadrul Uniunii Europene, dar si pentru a facilita relaţiile comerciale”, a declarat Nicolae Ciubuc, Director Adjunct al Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură din Republica Moldova.

APIA şi APDRP, reprezentate la nivel central, în discuţie cu fermierii din Moldova

În prima parte a Întâlnirii Anuale a Clubului AGRALIM din 16 mai au fost prezentate exemple de succes în managementul fermei de către reprezentanţi ai fermierilor din judeţele Iaşi, Bacău, Botoşani, Neamţ, Vaslui şi Suceava. Ulterior, în cadrul unei ample sesiuni de întrebări şi răspunsuri, fermierii interesaţi au avut un dialog deschis cu autorităţile privind măsurile de sprijin şi nevoile actuale ale agriculturii româneşti.

Problemele expuse de fermieri, cu focus pe agricultura regiunii de Nord-Est, au fost dezbătute  împreună cu reprezentanţii instituţiilor de la nivel central, Gheorghe Benu, director general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Eugen Popescu, director general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, aceştia oferind răspunsuri la întrebările tuturor celor interesaţi să intre în dialog direct.

Fermierii din regiunea de Nord-Est au adresat o serie de întrebări şi au ridicat probleme importante care au fost dezbătute în cadrul întâlnirii precum: fiscalitatea în agricultură; măsuri de sprijin pentru tinerii fermieri şi modalităţi de acces la fondurile europene; perspective de sprijinire a formării fermierilor în liceele agricole; subvenţia pe cap de animal- perspective de viitor pentru micii fermieri; măsuri pentru protecţia antigrindină a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

culturilor; utilizarea în agricultură a apelor din ploi şi zăpadă; procedurile privind                                            subvenţia la sfeclă de zahăr şi la celelalte culturi; legea pajiştilor; reglementări privind preţurile                     produselor agricole; sistemul de asigurări  în agricultură.

 

Peste 10.000 de participanţi aşteptaţi la evenimentele agricole organizate la Iaşi în septembrie

              Întâlnirea Anuală a Clubului Fermierilor AGRALIM va fi urmată în toamnă de patru mari evenimente care marchează calendarul agricol în regiunea de Nord-Est şi Republica Moldova, în perioada          18 – 21 septembrie 2014, la Ezăreni – Staţiunea didactică a USAMV Iaşi: Târgul pentru Fermieri AGRALIM, manifestare profesională adresată fermierilor medii şi mari; Festivalul Naturii, dedicat micilor producători şi publicului larg; Forumul Agricol al Regiunii de Nord-Est (18 septembrie); Gala premiilor de excelenţă în agricultură pentru regiunea Nord-Est (20 septembrie).

 

Organizatorii şi oficialităţile prezente la întâlnire au oferit detalii despre evenimentele de referinţă pentru sectorul agricol organizate la Iaşi, la care anticipă participarea numeroasă a fermierilor din regiunea de Nord-Est şi Republica Moldova, peste 10.000 de participanţi în patru zile de evenimente.

 

  Târgul pentru Fermieri AGRALIM şi Festivalul Naturii vor întregi un adevărat festival agrar adresat            tuturor categoriilor de fermieri şi publicului larg

              „Avem ambiţia de a reînvia tradiţia festivalului agrar care se organiza în perioada interbelică şi care aducea la Iaşi tot ce înseamnă fermieri mici, mari şi medii, iubitori de natură dar şi multe persoane fizice, vizitatori din categoria publicului larg. Ne-am propus ca în perioada 18 – 21 septembrie, la Ezăreni, foarte aproape de Iaşi, pe o suprafaţă generoasă, de peste 10 hectare, să creem un mare festival agrar. În cadrul întâlnirii la care au participat în jur de 600 de fermieri din regiune am prezentat acest proiect ambiţios care va cuprinde o zonă de demonstraţii de utilaje, loturi demonstrative, zona de zootehnie, un concurs de animale de rasă, pentru partea profesională, şi un festival la care micii producători vin cu sărbătoarea recoltei, secţiune adresată publicului larg”, a declarat Florin Mindirigiu, CEO ABplus Events, organizator al Târgului AGRALIM şi Festivalul Naturii.

 

Târgul pentru Fermieri AGRALIM şi Festivalul Naturii vor reprezenta pentru fermierii din regiunea de Nord-Est şi Republica Moldova prilejul de a se prezenta în cadrul unei sărbători agrare de mare amploare.

 

„Ce se va face la Ezăreni nu s-a făcut niciodată, ce veţi vedea în toamnă acolo va fi ceva extraordinar chiar şi dacă vom privi numai din prisma faptului că Iaşul se va prezenta în faţa tuturor ca un puternic judeţ agricol. Ceea ce veţi vedea va fi rezultatul unui efort logistic şi financiar deosebit din partea organizatorilor, doar dacă ne gândim la prezentările de utilaje, la loturile demonstrative, la sărbătoarea naturii, la parcările care vor fi amenajate pentru vizitatori, iar Consiliul Judeţean va face tot ce va putea pentru a viabiliza cele câteva zeci de hectare de acolo. Acest eveniment agricol deosebit din toamnă merită măcar o zi din viaţa dumneavostră ca să îl vizitaţi. E visul oricărui preşedinte de Consiliu Judeţean să vadă în judeţul său o asemenea desfăşurare de forţe, creatori de valoare adăugată, oameni care duc înainte comunităţile şi evenimente pentru comunitate”, a declarat dr.ing. Cristian Adomniţei, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.