Ziua în care suntem încurajați să nu cumpărăm nimic, ca reacție anticonsumeristă, se celebrează anul acesta pe 30 noiembrie, ultima sâmbătă din an.

Ai avut vreodată impresia că ai cumpărat mai multe produse decât ți-ar fi trebuit în general? Sau poate ai observat cum sunt din ce în ce mai multe deșeuri, fiindcă cele mai multe produse se defectează la scurt timp după ce au fost achiziționate?

Se întâmplă aceste lucruri zilnic și pretutindeni, iar la nivel planetar, dar și individual, se simte o dezordine generată de o lipsă de echilibru în acest sector al vieții. Stăm față în față cu un concept numit: consumerism.

Consumerismul încurajează producția, consumul de bunuri și servicii, ajungându-se până la un marketing dea dreptul agresiv, atât pentru individ, cât și pentru mediu. Black Friday este un exemplu tipic al consumerismului, unde sunt lăsate prețurile să scadă, iar oamenii se îngrămădesc să cumpere produsele indiferent dacă le trebuie sau nu.

Problema este că mai multă energie este pusă în producție și profit, decât în managementului deșeurilor obținute, mereu în număr crescând, iar acest lucru este îngrijorător pentru viitorul nostru. Cerându-se de la sine un soi de echilibrare, oamenii au propus o zi din luna noiembrie pentru a se opri din consum, pe care au numit-o Buy Nothing Day (Ziua în care Cumpăr Nimic). Acest ragaz oferă oamenilor, timp de o zi, ocazia de a medita la faptul că ceea ce te face cu adevărat să zambești sau să fii fericit este și va fi mereu Gratis!

Buy Nothing Day este ziua cu 0 cumpărături, celebrată anul acesta pe 30 noiembrie 2013, sau ultima sâmbătă din luna noiembrie. Acestă zi este văzută ca o detoxifiere a minții și a trupului, care nu te costă nimic. Deoarece orice cumpărăm are un impact asupra mediului și implicit asupra noastră, acest concept direște să meargă mai adânc în conștiința umană, propunându-și să încurajeze informarea cu privire la aspectele etice și sistemice ale consecințelor consumerismului, oferind alternative precum reutilizarea produselor, reciclarea lor, reducerea consumului, cât și apel la consum responsabil și local, susținând anteprenorii mici și mijlocii.

Sloganul Zilei în care Cumpăr Nimic este: ”Cumpără Mai Puțin, Trăiește Mai Mult!”

Mall-ul și Supermarketul pot veni cu oferte foarte bune, dar cel mai important aspect este să ne amintim să trăim dincolo de cumpărăturile noastre, conștientizând impactul pe care fiecare individ îl are atunci când alege ce și de unde cumpără.

Fie ca echilibrul să dăinuie în toate!

 

 

Adaptat după sursa  www.buynothingday.co.uk/faq.html, de Anca

Sursa foto:polyp.org.uk/consumerism_cartoons