Copilul tău te bate la cap să luați un animăluț în casă, dar tu tot îți pui întrebarea dacă este bine ca un copil să crească alături de un animal de companie sau nu?

Iată care sunt avantajele unui animal de companie pentru copii:
1. Responsabilitate şi consecinţe
Când există în casă un animăluţ de care să aibă grijă, copiii dezvoltă mai repede simţul responsabilităţii. Animalele au nevoie de atenţie şi îngrijire tot timpul, sunt dependenţe de oameni, au nevoie de mişcare. În acest fel, copiii sunt mai activi pentru că trebuie să iasă cu animăluţul la plimbare, să-i dea de mâncare. Mai mult decât atât, copiii se dezvoltă şi din punct de vedere emoţional, învăţând să îşi dezvolte empatia, simpatia, compasiunea.
De asemenea, faptul că acţiunile lor au consecinţe imediate le dezvoltă şi mai mult copiilor simţul resposnabilitatii. Dacă nu este hrănit, animalul poate muri, dacă nu este scos la plimbare, animalul poate deveni agitat, dacă este ignorat, se va răzbuna.
2. Eliminarea stresului
Animalele de companie, în special câinii, sunt cunoscuţi pentru faptul că te pot alibera de stres. Câinele poate avea efect terapeutic asupra întregii familii. Pentru copii, un câine poate însemna siguranţă şi securitate, când sunt singuri acasă. Şi pisicile au capacitatea de a “absorbi” stresul, chiar dacă nu sunt atât de “drăgăstoase” precum câinii. Însă, mângâierea blănitei unei pisici are un efect extraordinar de calmare. Mai mult, copiii sunt mult mai calmi în prezenţa animalelor decât în prezenţa oamenilor. În mod miraculos, animalele aduc o stare de calm şi îşi împărtăşesc dragostea necondiţionată faţă de stăpânul lor.
3. Încredere de sine şi disciplină
Un copil cu responsabilităţi este un copil cu încredere de sine. Pe măsură ce vede că are succes în îndeplinirea unor atribuţiuni, cu atât se simt mai bine în pielea lor şi sunt mândri de ceea ce fac. De asemenea, un copil care are grijă de un animal de casă este mult mai disciplinat. El îşi învaţă câinele cum să îl asculte, cum să îl urmeze şi, în acest fel, se va autoeducă.
4. Risc scăzut de alergii
Mai multe studii din ultimii ani relevă faptul că un copil care creşte alături de animale de companie este mai puţin predispus riscului de a dezvoltă alergii şi astm bronşic. Dacă sunt expuşi unor factori alergogeni înainte de vârstă de un an, copiii au tendinţa de a dezvoltă un sistem imunitar mai puternic.

5. Mişcare
Animalele de casă au nevoie de “antrenament”, în special câinii. Aşa că diverse activităţi împreună cu animalul de casă sunt benefice şi pentru copii. Într-o lume în care sedentarismul este în floare, orice formă de mişcare este binevenită.
6. Îmbunătăţirea cititului
Copiii se simt mult mai confortabil să citească în faţă animalelor de companie decât în faţă adulţilor. Aşa încât, dacă vrei să îmbunătăţeşti abilităţile copilului tău în a citi, ia-ţi un câine sau orice alt animal de casă, gata să asculte poveştile celui mic.
7. Lecţia angajamentului
Să ai grijă de ceva sau de cineva este un angajament uriaş. Animalele de companie nu sunt ceva pe care copiii să le pună într-un colţ şi să le uite acolo. Ele au nevoie de îngrijire, hrană, plimbare, zi de zi. Îngrijirea unui animal este un job full-time care învaţă copilul lecţia angajamentului total.

Sursa: sfatulparintilor.ro