Cercetătorii sunt, la fel ca noi toţi, oameni în căutarea unor mai bune soluţii sau răspunsuri. Fireşte, ei fac asta mai bine ca noi, mai precis, poate cu un scop mai înalt şi cu o mai mare acurateţe.

La fel ca noi, oamenii de ştiinţă au probleme şi experienţe de viaţă mai mult sau mai puţin plăcute. De fapt, de pe urma acestor experienţe ale lor, de multe ori, noi avem de câştigat. Nu au fost puţine cazurile în care oamenii de ştiinţă obsedaţi de ceva care îi supăra au reuşit să obţină rezultate care să ne ajute, ulterior pe noi toţi.

Pentru primul articol din seria Secretele oamenilor de știință, am ales să vi-l prezentăm pe cel care deslușește cum să domini sau să pari vulnerabil:

 

Aproape fiecare dintre noi s-a aflat într-o situaţie în care şi-ar fi dorit să aibă o poziţie care să exprime mai multă putere, sau poate chiar un pic mai multă vulnerabilitate.

Desigur, putem să încercăm să aruncăm un zâmbet sau o grimasă sau să ne ridicăm în picioare, pentru a părea fie mai puternici, fie mai slabi, însă experţii susţin că mai toţi oamenii au învăţat deja să îşi controleze feţele, motiv pentru care acum ar trebui să ne concentrăm asupra unei alte părţi a corpului.

Mai exact, este vorba de umeri. De exemplu, ridicarea din umeri este un gest reflex pe care îl realizăm de foarte, foarte mult timp. Mai exact, antropologul David Givens susţine că moştenim acest obicei de la şopârle, animale care atunci când îşi recunosc subordonarea îşi retrag capul şi aduc partea inferioară a membrelor în faţă cu scopul de a părea mai mici. La fel ca un câine certat de stăpân, care încearcă să se facă cât mai mic băgând capul în pământ, oamenii practică acest gest pentru a spune „nu ştiu” sau „cine ştie?!”, arătându-se vulnerabili.

Opusul acestui obicei, este ceea ce Givens numeşte „semnul antigravitaţiei”. „Oamenii din armată sau din domeniul afacerilor încearcă să imite acest gest prin mărirea umerilor cu uniforme sau costume”, susţine Givens.

 

Sursa: descopera.ro