Terra a pierdut nu mai puţin de 2,3 milioane de kilometri pătrați de păduri între 2000 şi 2012, potrivit informaţiilor reunite de Google şi Universitatea Maryland din Statele Unite.

În speranța de a intensifica lupta contra unuia dintre factorii majori ai încălzirii globale, site-ul www.globalforestwatch.org, va urmări dispariţia copacilor pe plan mondial cu ajutorul unor imagini de înaltă rezoluţie, cu actualizări frecvente. Grupul Google, organizaţii ecologiste şi guvernele din mai multe ţări au prezentat o bază de date foarte sofisticată, creată pentru a urmări procesul de despădurire la nivel global.

„Problema pentru a colecta aceste cifre nu a fost lipsa de bunăvoinţă a ţărilor, nici măcar absenţa legi
or pentru a reglementa despăduririle. Problema a constat mai ales în absenţa mijloacelor pentru a verifica ceea ce se petrece exact”
, a explicat Andrew Steer, director general al World Resources Institute, care a jucat un rol important în crearea acestei baze de date. Pentru a alcătui această bază de date, Google a compilat milioane de imagini din satelit realizate în peste 40 de ani de Institutul american de geologie.

Oricine poate să consulte online această hartă care delimitează pădurile protejate sau să vadă numele companiilor care cumpără ulei de palmier provenind din exploatările forestiere ilegale.


Despădurirea joacă un rol capital pentru fenomenul de încălzire globală, iar pădurile, care ocupă o treime din suprafaţa planetei, funcţionează ca nişte „puţuri de carbon”, asimilând acest gaz care, fără ele, ar ajunge în atmosferă.[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=lTG-0brb98I#t=20[/youtube]Rebecca Moore, inginer la Google, a explicat că principala dificultate a constat în „a administra această masă de date” la un nivel de detaliere care poate fi pertinent şi util. Pentru a face acest lucru, Google a utilizat tehnologia „cloud”.

Norvegia, Marea Britanie şi Statele Unite au participat şi ele la implementarea acestui proiect.

John Kerry, secretarul de Stat american, a declarat duminică, de la Jakarta, că încălzirea globală este „una dintre cele mai mari arme de distrugere în masă”, îndemnând comunitatea internaţională să depună eforturi mai mari pentru a lupta eficient contra acestui fenomen.

 

Surse: via  mediafax.ro,