Apartine de: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi
Adresa: B-dul Carol I, Nr. 11, Iasi
Telefon: 0232-20.10.00
Fax: 0232-20.12.01

PREZENTARE

Facultatea de Fizica a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi ocupa un loc de frunte in invatamantul de fizica din Romania, oferind absolventilor posibilitatea de a profesa in diferite domenii, cum ar fi: fizician, profesor in invatamantul preuniversitar si universitar, cercetator stiintific, fizician informatician, biofizician, fizician medical, inginer fizician. Pregatirea studentilor se realizeaza prin intermediul unei palete largi de cursuri de fizica clasica si moderna, punandu-se un accent deosebit pe domeniile de perspectiva (Fizica computationala, Studiul sistemelor complexe, Stiinta materialelor, Procesarea imaginilor, Control nedistructiv al materialelor, Nanotehnologii) precum si prin cursuri de matematica, chimie, biofizica, electronica, limbaje de programare, prelucrare automata a datelor, limbi straine.
Ca unitate independenta, Facultatea de Fizica a inceput sa functioneze in anul 1962, prin scindarea Facultatii de Matematica si Fizica in Facultatea de Matematica-Mecanica si Facultatea de Fizica.
Intre figurile proeminente ale perioadei de inceput a invatamantului de fizica la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” in cadrul Facultatii de Stiinte apoi a Facultatii de Matematica si Fizica, se remarca profesorii Stefan Micle, Dragomir Hurmuzescu, seful Catedrei de caldura si electricitate, academicianul Stefan Procopiu, cel care intre 1912-1013 a publicat lucrari fundamentale referitoare la ceea ce azi este denumit magnetonul Bohr-Procopiu, Th.V.Ionescu, sef al Catedrei de fizica experimentala, academicianul Horia Hulumbei (fondatorul — in 1939 — al Catedrei de structura materiei si radioactivitate), Ioan Placinteanu (organizatorul Catedrei de mecanica rationala), Teofil Vescan, Constantin Mihul, Vasile Tutovan, Ilie Bursuc, Mircea Sanduloviciu.
Colectivele de cercetare din facultate, compuse din cadre didactice si studenti grupate in doua centre de cercetare atestate, au fost in permanent contact cu lumea stiintifica din afara granitelor tarii. Aceste contacte s-au intensificat si dezvoltat in ultimii ani, in cadrul unor proiecte de cercetare comune cu colective de prestigiu din Franta, Germania, Anglia, Olanda, Austria, Japonia, SUA, Grecia, Cehia, Portugalia, Spania, Belgia, Elvetia, Bulgaria si Republica Moldova.Facultatea de Fizica dispune de trei retele de calculatoare, peste 100 de calculatoare cu acces pe Internet, o sala de internet precum si un laborator multimedia. Biblioteca Facultatii de Fizica are un fond de peste 100.000 de volume fiind informatizata din anul 1997.
Granturile de cercetare stiintifica obtinute prin competitie interna si/sau internationala permit o dotare a laboratoarelor de cercetare la un nivel care sa raspunda cerintelor actuale.Departamente:
Departamentul de FizicaConducerea facultatii:DECAN: Prof. univ. dr.Dumitru LUCAPRODECAN: Conf. univ. dr. Sebastian POPESCUCANCELAR: Lect. univ. dr. Cristian ENACHESCUContact:
B-dul Carol I, Nr. 11, RO-700506 – Iasi
T: +40 (232) 201050; 201051
F: +40 (232) 201150