Apartine de: Universitatea de Arte „George Enescu „din Iasi
Adresa: Str. Horia, Nr. 7-9, Iasi
Telefon: 0232-21.25.51
Fax: 0232-21.25.51

Infiintata la data de 15 noiembrie 1836, prin stradania marelui carturar Gheorghe Asachi, sub numele de Conservatorul Filarmonic – Dramatic, institutia noastra a avut de la inceput o organizare si o misiune culturala, urmarind „dezvoltarea talentelor muzicale si formarea unui teatru national” (subliniem aria multidisciplinara – muzica si teatru – ce a existat inca de la inaugurarea institutiei).La data de 26 octombrie 1860, ia fiinta si Scoala de Arte Frumoase – pentru domeniile desenului si picturii.
Organizarea unor asemenea institutii a insemnat un efort de coagulare si profesionalizare a vietii artistice romanesti, care a primit, odata cu generatia, al carui ilustru reprezentant a fost George Enescu, dimensiune si recunoastere internationala. Cu incepere din anul 1990, institutia noastra poarta numele de Facultatea de Interpretare muzicala, parte a Universitatii de Arte „George Enescu” Iasi.
Facultatea de Interpretare muzicala modeleaza viitorii artisti instrumentisti si vocali. Preocuparea constanta a dascalilor si a studentilor este recrearea artei marilor compozitori, incepand cu epoca Renasterii, continuand cu marii creatori clasici, pana la muzica contemporana.
Performantele acestor viitori artisti instrumentisti sau cantareti (cizelarea cu grija si dragoste, cu daruire si har a talentului) ii plaseaza in cele mai renumite orchestre si teatre, europene si mondiale.

Facultatea de Interpretare muzicala insumeaza acum, la inceput de mileniu, sectii variate – toate instrumentele unei orchestre simfonice, pian si canto clasic.Existenta unui prestigios corp profesoral constituie garantia pregatirii si formarii unor generatii viitoare de adevarati artisti si profesori. Corpul profesoral este permanent preocupat de formarea competentelor si a performantelor studentilor Facultatii de Interpretare muzicala. Existenta in cadrul acestei facultati a specializarii postuniversitare – masteratul – da posibilitatea absolventilor de a-si imbogati si largi aria de cercetare, multi dintre ei ajungand doctoranzi, obtinand apoi inaltul titlu de doctor in muzica.
Performantele fostilor studenti ai Facultatii de Interpretare muzicala sunt vizibile in contractele pe care acestia le obtin prin concurs la cele mai prestigioase orchestre din tara si din lume. Instrumentistii formati la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi sunt componenti ai unor orchestre dirijate de cei mai mari artisti contemporani.
Absolventii sectiei Canto fac parte din prestigioase colective artistice din tara, iar solisti remarcabili canta pe cele mai mari scene ale lumii.Formarea viitorilor artisti presupune, de asemenea, conexiuni permanente cu celelalte domenii de activitate ale Universitatii de Arte „George Enescu”: orele de clasa de opera, de exemplu, sunt corelate cu activitati din domeniul actoriei (interpretare scenica, regie, scenografie), artelor plastice (decor, machiaj, costume), iar cele de orchestra cu activitatile claselor de instrumente.
In plan local, al Iasului universitar si cultural-artistic, activitatile studentilor de la Interpretare muzicala se concretizeaza prin concerte si spectacole periodic sustinute in universitate si in institutii culturale precum Centrul Cultural Francez, Centrul Cultural German, Palatul Culturii, prin concerte la Filarmonica „Moldova”, prin spectacole la Opera Nationala Romana din Iasi, prin aparitii la radio si televiziune.Facultatea de Interpretare muzicala nu isi desfasoara activitatea doar in cadrul Universitatii de Arte si a Iasului cultural. Exista permanente interferente cu activitatile celorlalte institutii superioare de arta din tara (concursuri, masterclass, simpozioane), precum si contacte culturale cu Europa si Africa (turnee vocal-simfonice ale studentilor facultatii in tari precum Elvetia, Germania, Tunisia, Austria etc.) .
Datorita performantelor obtinute de catre studenti, precum si a corpului profesoral cu un inalt nivel de pregatire, Facultatea de Interpretare muzicala a Universitatii de Arte „George Enescu” isi pune pecetea pe un numar mare de artisti interpreti, atat din Romania, cat si din afara granitelor ei.
 

CONDUCEREA FACULTATIIDecan: Conf. univ. dr. Tatiana POCINOCSecretar Stiintific: Conf. univ. dr. Anico BERINDANCONTACTAdresa: Str. Horia nr. 7 – 9, Iasi 700126
Telefon: 0040 – 232 – 212548