Apartine de: Universitatea „Mihail Kogalniceanu” din Iasi
Adresa: Str. Balusescu, Nr. 2 (cartier Tatarasi), Iasi
Telefon: 0232-45.71.65
Fax: 0232-27.98.21

Relatii internationale si studii europene, autorizata prin H.G. 977 / 2002, este o expresie a deschiderii Universitatii „Mihail Kogalniceanu” fata de noile domenii de invatamant si cercetare din orizontul stiintelor sociale si politice. Ne-am asumat misiunea de a forma specialisti capabili sa activeze in noile institutii politice si administrative romanesti, in diplomatie si in organismele Uniunii Europene, in partide politice, organizatii nonguvernamentale sau mass media, in cercetarea stiintifica si invatamantul de specialitate, in alte institutii publice sau private angrenate in proiecte de cooperare internationala.
Politologii specializati in Relatii internationale si studii europene (RISE) si-au dobandit un rol bine definit pe piata muncii, pe fondul transformarilor politice si economice postcomuniste si al integrarii europene si euro-atlantice. De altfel, aparitia acestor programe de studii de licenta in Romania si in celelalte tari est-europene raspunde nevoii de a pregati specialisti care sa-si asume roluri in acest amplu proces de transformare.
La Universitatea „Mihail Kogalniceanu”, pregatirea in domeniul RISE are un pronuntat caracter pluridisciplinar, nucleul politologic fiind completat de alte cateva „trasee intelectuale” absolut necesare, reunind discipline din spatiile istoriei, filosofiei, studiilor culturale, dreptului, economiei, administratiei, stiintelor comunicarii, limbilor moderne, informaticii. O atentie speciala este acordata practicii de specialitate, care este organizata pe principiul „internship”-ului, studentii avand posibilitatea sa lucreze efectiv in cadrul unor institutii politice si administrative, organizatii nonguvernamentale, institutii mass media etc. Componenta politologica, definitorie pentru specializare, ofera studentului un traseu de pregatire care pune accent pe diversitate si cunoastere cumulativa si are drept scop maximizarea sanselor de acces pe piata muncii si de dezvoltare profesionala ulterioara. Pachetele de discipline asociate Relatiilor internationale si Studiilor europene, care acopera cea mai mare parte a planului de invatamant, sunt completate de discipline ce au rolul de a completa pregatirea politologica prin studierea ideologiilor politice, politicilor publice, politicii comparate etc. Aceasta viziune asupra domeniului ii permite sa-si defineasca o tema de cercetare relevanta, concretizata prin lucrarea de licenta.
Planul de invatamant la specializarea RISE respecta in totalitate exigentele Comisiei de specialitate din cadrul Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS). Toate disciplinele fundamentale si majoritatea celor de specialitate au un caracter obligatoriu. Disciplinele optionale si facultative ofera, de regula, cunostinte si abilitati complementare considerate utile pe piata muncii sau propun abordari transdisciplinare utile pentru formarea intelectuala si profesionala a unui specialist in domeniul Relatiilor internationale si studiilor europene.
Procesul de invatamant in cadrul programului de studii RISE respecta exigentele pluralismului si libertatii de gandire, fiind excluse abordarile cu caracter partizan. In acelasi timp, insa, este incurajata implicarea civica a studentilor, inclusiv prin initierea unor proiecte care sa le permita valorificarea cunostintelor si deprinderilor dobandite la cursuri. Astfel, studentii participa constant, alaturi de colegii de la alte specializari din cadrul Universitatii, la actiuni cu caracter social derulate sub egida Ligii Studentilor UMK, precum si la activitati initiate de alte organizatii nonguvernamentale.
Studentii la Relatii internationale si studii europene sunt incurajati sa participe la manifestarile culturale si stiintifice relevante pentru problematica relatiilor internationale sau a integrarii europene, desfasurate in cadrul Universitatii si in spatiul public iesean. De asemenea, ei beneficiaza de asistenta in propriile eforturi de cercetare, care pot fi valorificate in cadrul Sesiunii stiintifice studentesti organizate anual la UMK sau in cadrul altor manifestari cu caracter profesional.