Apartine de: Universitatea de Stiinte Agricole si de Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad”
Adresa: Aleea Mihail Sadoveanu, Nr. 3, Iasi

E-mail
rectorat@univagro-iasi.ro

Telefon: +4(0232)274.933

Invatamantului superior horticol din Iasi are vechi traditii, inceputurile sale fiind legate de activitatea marelui agronom Ion Ionescu de la Brad, care, in cursul sau de Agricultura, Geniu rural si Industrie agricola de la Academia Mihaileana (1842) sustinea si prelegeri de viticultura, pomicultura, legumicultura si de arboricultura ornamentala.
Prin infiintarea in 1907 a Catedrei de Chimie Agricola si ulterior in anul 1912 a Sectiei de stiinte Agricole in cadrul Facultatii de stiinte a Universitatii din Iasi, sub conducerea profesorului Haralambie Vasiliu, prelegerile cu caracter horticol au fost incluse in conferintele despre agricultura rationala. Acestea au devenit astfel parte componenta a studiilor pentru care se acordau incepand cu anul 1915, primele diplome de „licenta in stiinte Agricole” din Romania.
Profilul agricol, ca domeniu de studiu, a aparut in anul 1912, cand a fost infiintata in mod oficial Sectia de stiinte Agricole la Universitatea din Iasi.
Prin Legea nr. 12/1933, Sectia de stiinte Agricole a Universitatii din Iasi s-a transformat in Facultate de stiinte Agricole a Universitatii din Iasi, cu sediul la Chisinau. Facultatea revine la Iasi in 1940, in baza Decretului Lege nr. 3463/1940.
Prin reforma invatamantului din anul 1948 are loc in urma transformarii Facultatii de stiinte Agricole a Universitatii din Iasi infiintarea Institutului Agronomic, care initial a functionat cu o singura facultate – Facultatea de Agrotehnica.
Din anul 1951, in cadrul Institulului Agronomic oferta educationala se diversifica si se infiinteaza trei facultati: Facultatea de Agronomie, Facultatea de Horticultura si Facultatea de Zootehnie (H.C.M. 1056 din 02.10.1951).
in 1986 datorita unei noi reorganizari, toate facultatile Institutului Agronomic Iasi au fost integrate intr-o singura facultate – Facultatea de Agronomie – cu 4 sectii Agricultura, Horticultura, Zootehnie si Medicina Veterinara.
Din anul 1990, Facultatea de Horticultura revine la statutul de facultate de sine statatoare, cu o durata a studiilor de 5 ani.
Odata cu trecerea la sistemul Bologna de invatamant in cadrul Facultatii functioneaza toate cele trei cicluri de pregatire universitara: licenta, master, doctorat..
Pentru studiile de licenta facultatea ofera pregatire in specializarile: Horticultura, Peisagistica, Ingineria Mediului. in cadrul studiilor de master exista sase specializari, iar pregatirea prin doctorat este asigurata la sapte specializari din domeniul horticol.
In perioada anilor 1951-2011 au absolvit cursurile Facultatii de Horticultura peste 3800 de studenti.

CONTACTAleea M. Sadoveanu 3
IASI – 700490
Tel./Fax: 0040-232-274932