Un interviu cu un medic tibetan Ayurveda despre vindecare, sănătate, viață și moarte:
Reporter (Interviu): -Când un pacient vine la consultaţie, cum descoperi care este boală lui ?
Doctorul tibetan: – Observând cum se mişcă, postura sa, formă în care mă priveşte. Nu este nevoie să-mi vorbească, nici să-mi explice ce i se întâmplă. Un doctor de medicină tibetană experimentat ştie de ce suferă pacientul sau doar dacă acesta se apropie la mai puţin de 10 metri de acesta.
Reporter (Interviu): – Totuşi iei pulsurile bolnavului.
Doctorul tibetan:– Aşa obţin informaţii necesare despre sănătatea bolnavului. Prin citirea ritmului pulsurilor se pot diagnostica 95 % din boli, inclusiv cele psihologice. Informaţia pe care o oferă ritmul pulsurilor este la fel de riguroasă că cea a unui calculator. Citirea acestei informaţii, însă, cere multă experienţă.
Reporter (Interviu): – Şi apoi, cum vindeci ?
Doctorul tibetan:– Cu mâinile, cu privirea şi cu ajutorul preparatelor din plante şi minerale.
Reporter (Interviu):: – Conform cu medicină tibetană, care este originea bolilor?
Doctorul tibetan:-Ignoranţa noastră.
Reporter (Interviu): -Scuză ignoranţa mea, dar ce înţelegi tu prin ignoranţa?
Doctorul tibetan:– Să nu ştii că nu ştii. Să nu vezi cu claritate. Când vezi cu claritate, nu trebuie să gândeşti. Când nu vezi cu claritate, pui în mişcare gândirea. Şi cu cât gândim mai mult, cu atât mai ignoranţi suntem şi mai multă confuzie creăm.
Reporter (Interviu): – Cum pot să fiu cât mai puţin ignorant ?
Doctorul tibetan:– O să-ţi dau o metodă foarte simplă: practicând compasiunea. Este felul cel mai simplu în care poţi să-ţi reduci gândurile. Şi iubirea. Dacă iubeşti o persoană cu adevărat, adică, dacă nu o vrei doar pentru ţine, creşte compasiunea ta.
Reporter (Interviu)– Ce probleme vezi în Occident?
Doctorul tibetan:– Frica. Frica este asasinul inimii omului.
Reporter (Interviu) – De ce?
Doctorul tibetan:– Pentru că îţi este imposibil să fii fericit când îţi este teamă. Şi deasemenea îţi este imposibil să-i faci fericiţi pe ceilalţi când îţi este frică.
Reporter (Interviu): – Cum putem înfruntă frică?
Doctorul tibetan:– Cu acceptare. Frica este rezistenţă faţă de necunoscut.
Reporter (Interviu): – Şi ca medic, în ce parte a corpului întâlneşti mai multe probleme?
Doctorul tibetan:– La coloana vertebrală, în partea de jos a coloanei vertebrale: va aşezaţi prea mult timp în aceeaşi postura. Din punct de vedere al vitalităţii, aveţi prea multă rigiditate.
Reporter (Interviu)– Avem multe probleme.
Doctorul tibetan:– Credem că avem multe probleme, dar, în realitate, problema noastră este că nu avem probleme.
Reporter (Interviu)–  -Ce vrei să spui cu asta ?
Doctorul tibetan:Că ne-am obişnuit cu un nivel de necesităţi bazice acoperite, aşa că, orice mică contradicţie ne pare o problema. Atunci, activăm mintea şi începem să ne învârtim în cerc fără să găsim un răspuns, o soluţie.
Reporter (Interviu)– – Atunci tu ce recomanzi?
Doctorul tibetan:– Dacă problema are soluţie, atunci nu este o problema. Dacă nu are soluţie, cu atât mai puţin.
Reporter (Interviu)–  – Şi pentru stres ?
Doctorul tibetan:– Pentru a evita stresul, cel mai bine este să fii nebun.
Reporter (Interviu)–  – … ?
Doctorul tibetan:– Este o glumă. Deşi, nu în totalitate. Adică, să pari normal pe dinafară şi pe dinăuntru să fii nebun: este cea mai bună formă de a trăi.
Reporter (Interviu)– Ce relaţie ai cu mintea ta ?
Doctorul tibetan:– Sunt o persoană normală, adică, foarte des gândesc. Dar mintea mea este antrenată. Asta ar vrea să spună că nu-mi urmăresc gândurile. Ele vin dar nu-mi afectează mintea şi nici inima.
Reporter (Interviu): – Dumneavoastră râdeti mult, aşa-i ?
Doctorul tibetan:– Când cineva rade îşi deschide inima către noi. Dacă nu-ţi deschizi inima nu poţi avea simţul umorului. Când râdem, totul este clar. Este limbajul cel mai puternic: ne conectează direct unii cu alţii.
Reporter (Interviu): – Deasemenea ai înregistrat un CD electronic cu Mantras pentru publicul occidental.
Doctorul tibetan:– Muzica, Mantrele şi energia corpului sunt acelaşi lucru. Că şi râsul, muzică este un canal foarte bun de conectare cu aproapele tău. Prin muzică putem să ne deschidem şi să ne transformăm: aşa o folosim în tradiţia noastră.
Reporter (Interviu)– Ce vrei să te faci când vei fi mare ?
Doctorul tibetan:– Mi-ar place să fiu pregătit pentru moarte.
Reporter (Interviu) – Şi nimic altceva?
Doctorul tibetan:– Restul nu este important. Moartea este cea mai importantă parte a vieţii. Dar înainte de moarte, trebuie să ne ocupăm de viaţă noastră. Fiecare moment este unic. Dacă dăm un sens vieţii noastre, ajungem la moarte cu pace interioară.
Reporter (Interviu)– Aici trăim cu spatele la moarte.
Doctorul tibetan:– Ţineţi moartea în secret. Până când vine o zi din viaţă voastră când moartea nu va mai fi un secret: nu va puteţi ascunde.
Reporter (Interviu) – Şi viaţă ce sens are?
Doctorul tibetan:– Viaţă are sens şi nu are sens. Depinde cine eşti. Dacă-ţi trăieşti cu adevărat viaţă, atunci viaţă are sens. Toţi avem viaţă (suntem vii), dar nu toată lumea şi-o trăieşte. Toţi avem dreptul să fim fericiţi dar trebuie să exercităm acest drept. Dacă nu o facem, viaţă nu are sens.
sursă-spiritualitate1.wordpress.com