Antioxidanţii sunt substanţe speciale care ajută la menținerea sănătății și vitalităţii corpului nostru.Vă prezentăm topul celor mai puternici 31 de antioxidanţi. În fiecare zi vă invităm să-i descoperiţi, treptat, în ordine descrescătoare.
Azi faceți cunoștinţă cu locul 19 din lista noastră:
Cimbrul în stare proaspătă cu 27.426 de unități/ 100 g produs pe scara ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbţie a radicalilor liberi ai oxigenului).
Valoarea ORAC a alimentului este cu atat mai mare cu cat are o capacitate mai ridicată de a neutraliza oxigenul. Unele alimente pot atinge până la 300 de mii de unități, iar altele nu se ridică decât până la 82 de unități. Se recomandă consumul de alimente cu un grad ridicat de antioxidanţi prezenţi în compoziţia lor:

Plantă ierboasă anuală, Cimbrul de cultură (Satureja hortensis), cunoscut în popor sub denumirile de cimbrişor grecesc, lămâioară, lămâiţă sau iarba cucului, este un remediu dovedit încă din secolul I e.n.pentru virtuţile medicinale descoperite atunci.

Specialiştii acelor timpuri considerau că nu e decât o mirodenie folosită la prepararea mâncării. De aceea, planta era recomandată în tratamentul spasmelor, herpesului şi convulsiilor.

Totodată, cercetările care s-au extins la sfârşitul secolului I e.n., încurajau folosirea tratamentelor pe bază de cimbru pentru afecţiuni ale creierului şi pentru reducerea inflamaţiilor la nivelul ficatului. În timp, cimbrul s-a consacrat ca o plantă revoluţionară, iar uleiul de cimbru a devenit un panaceu, folosit de un cerc de iniţiaţi şi pentru combaterea epidemiilor care s-au abătut asupra omenirii: ciuma, holera şi tuberculoza.

Se recomandă că fiind eficient în tratarea următoarelor situaţii:

  • la boli specifice copiilor: pentru tratamentul convulsiilor, la copiii handicapaţi, ceai de 2-3 ori pe zi câte o cană. Pentru copiii bolnăvicioşi, băi complete cu cimbru, cel puţin o dată pe săptămâna. Pentru tuşe convulsivă, ceai de cimbru cu câte o felie de lămâie.
  • la boli specifice bărbaţilor: în combaterea alcoolismului (ceai de cimbru), în artroze şi entorse, luxaţii, aplicarea de ulei de cimbru.
  • la boli specifice femeilor : combaterea crampelor menstruale, pentru o naştere uşoară sau la tulburări menstruale câte 2-3 căni de ceai de cimbru, zilnic. Pentru suferinţele abdominale şi stările de surescitare, băi de şezut sau băi complete cu extract de cimbru.
  • la dureri de cap şi migrene: combaterea nevralgiilor faciale prin aplicarea de pernuţe cu cimbru pe zona afectată.
  • la boli de piele: tratarea durerilor după amputare sau ulceraţii cu aplicare de ulei de cimbru.
  • pentru plăgi , în entorse, luxaţii, se foloseşte uleiul de cimbru, iar pentru rănile ce se vindecă greu aplicarea de ulei de cimbru sau comprese cu extract de cimbru.