Măceșul este o plantă arbust care m-a fascinat în ultimul timp. Fructele lui sunt delicioase, ușor de găsit și bune la toate. Dacă ai fost atent le-ai văzut în curtea vecinului, prin luminișuri, chiar pe marginea strazii.

În China, fructele măceşului erau indicate în tratarea afecţiunilor digestive; romanii le foloseau ca remedii pentru 30 de boli, iar în ţările Americii de Sud, măceşele erau un leac sigur pentru afecţiunile musculare, la concurenţă cu ghimbirul. În timp, numărul afecţiunilor tratate cu măceşe a sporit considerabil până la 100. Fructele acestui arbust fac parte din familia trandafirilor, iar numele ştiinţific al măceşului (Rosa canina).
Măceşele sunt un izvor de vitamina C şi, de aceea, specialiştii le recomandă ca fiind un medicament revigorant, care alungă oboseala intensă. Totodată, în compoziţia acestor fructe există şi alte substanţe active importante: vitaminele A, D, E, B1(vitamina bunei dispoziţii), B2 ( susţine organismul în acţiunile solicitante), K ( implicată în procesele de coagulare a sângelui), minerale şi acizi graşi, care ajută la regenerarea pielii.

De aceea, băuturile preparate din măceşe, pe lângă faptul că sunt gustoase şi răcoritoare, au efecte diuretice. Proprietățile acestui fruct miraculor au fost testate în timp.  Măceşului i s-au atribuit şi alte puteri terapeutice importante: menţine buna funcţionare a vaselor capilare şi normalizează circulaţia sângelui. Totodată, ceaiul combate anxietatea, greţurile, palpitaţiile, viermii intestinali şi creşte secreţia biliară, fapt care-l recomandă în afecţiunile ficatului. Mai mult, fiind foarte bogate în vitamina C (1500 mg/100), măceşele sunt un aliat de nădejde în creşterea imunităţii. Fructele se găsesc pretutindeni dacă ai un ochi format. Toamna aceste fructe se culeg coapte și se consumă pe tot parcursul iernii, ca un panaceu. Vă învit să cunoașteți beneficiile uleiului de măceșe, dar asta într-un articol separat…vă las până atunci cu infuzia, decoctul și lichiorul de maceșe.
Echilibrul să dăinuie în toate!

Infuzia de măceşe
Ingrediente: Două linguri de măceşe proaspete sau o lingură de măceşe uscate zdrobite şi o cană cu apă clocotită.
Cum se prepară : Fructele se pun într-o cană de porţelan , iar deasupra se toarnă apa clocotită. Ceaiul se lasă la infuzat timp de 15 minute; după aceea, leacul se strecoară şi se bea călduţ.

Decoctul de măceşe
Ingrediente: 2 linguriţe de fructe uscate, presate şi 500 ml de apă.
Cum se prepară : Fructele se fierb în apă timp de zece minute. După răcire, ceaiul se strecoară, se îndulceşte cu miere şi se bea pe parcursul zilei pentru problemele de stomac.
Lichiorul de măceşe
Ingrediente: 1 kg de pulpă de măceşe, 500 g de miere, 3 litri alcool de secară sau ţuică de casă.
Cum se prepară: Ingredientele se amestecă şi se lasă la macerat, la cald, timp de 21 de zile, într-un vas de ceramică sau de sticlă. În final, se filtrează şi se consumă câte 50 ml pe zi în caz de anemie şi în perioade de convalescenţă.

Sursa: click.ro