Varza murată se produce în urma procesului de fermentație. Fermentația îi dă verzei un gust și o aromă deosebite, astringente, și contribuie la dezvoltarea bacteriilor lactice care se gasesc în mod natural în frunzele de varza proaspata. Aceste bacterii probiotice (Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus brevis and Lactobacillus plantarum) sunt deosebit de benefice pentru sănătate, fiind denumite și ‘bacterii bune”.
Cum ne ajută probioticele din varza murată?
1. Restabilesc echilibrul florei din intestine și colon. Odată ce flora bacteriană a fost refăcută, creste numarul de enzime care descompun alimentele, astfel că hrana este mai bine digerată, iar nutrientii mai bine absorbiți în sânge; probioticele limitează înmulțirea bacteriilor “rele” din intestine, cum ar fi Candida.
Retine! Extinderea ciupercii Candida Albicans poate fi stopata prin consumul de varza murata.
2. Întaresc sistemul imunitar. Dacă în trecut Hippocrate spunea ca “toate bolile isi au originea in colon”, astăzi știința atestă faptul că, într-adevar, “80% din sistemul imunitar se afla în intestine și colon”, ceea ce înseamnă că 80% dintre boli apar secundar suferinței tractului digestiv. Aceasta suferinta poate fi una “tacută” (spre exemplu, cand bacteriilor “rele” se dezvoltă ‘”pe nesimțite”!) sau zgomotoasa (intestin iritabil). Bolile digestive “nu se vad”, și de putine ori “se simt”, pentru că mucoasa tubului digestiv se reînnoieste permanent la fiecare 4 ore, dar reînnoirea nu înseamnă și vindecare, ci doar protecție.
3. Persoanele care iau antibiotice trebuie sa suplimenteze dieta cu probiotice. Daca ar consuma varza murată în timpul tratamentului, efectele negative ale antibioticelor asupra tractului digestiv ar fi aproape nule. (însă daca consumi varză murată sau moare ai fi surprins să vezi că nu mai sunt necesare antibioticele)
4. Inhibă dezvoltarea celulelor canceroase, în special a celor localizate în colon, plămâni, ficat sau la nivelul sânilor. Spre exemplu, în Polonia femeile consumă mai multă varză murată decât în America, iar dacă emigreaza în Statele Unite incidența cancerului creste în rândul polonezelor.
5. Luptă cu gripa și răceala. În timpul epidemiei de Gripa Aviara, un om de știință corean a facut un experiment pe 13 pui infestați, pe care i-a hranit cu extract de Kimchi, un preparat traditional pe baza de alimente de sezon fermentate, în special varza. În urma acestei “diete” mai speciale, 11 dintre pui si-au revenit surprinzator.
Recomand cu bucurie, căldură și poftă acest aliment miraculos!
Lasa hrana să îți fie leac și leacul hrană, e mai ieftin!
Echilibrul să dăinuie în toate!
Sursa: suntsanatos.ro