O cale excelentă prin care vă puteți feri de gripă și răceală în sezonul rece, prin întărirea imunității organismului, este să consumați la micul dejun alimente cu efect imunostimulator.
Mai multe studii efectuate de Universitatea Cardiff din Wales, Marea Britanie, au descoperit că micul dejun poate fi o metodă de prevenire eficientă a gripei și răcelii. Persoanele care respectă prima masă a zilei sunt mai puțin susceptibile infecțiilor tractului respirator, spun cercetatorii englezi.
1. Salata de fructe
Cel mai important nutrient pentru randamentul imunității organismului este vitamina C, antioxidant regăsit în citrice, dar și în alte fructe care pot fi introduse într-o salată hranitoare și sănătoasă pentru micul dejun. Portocalele, grapefruitul, papaya sau pepenele galben sunt doar câteva ingrediente de bază pentru o salată de fructe care transformă micul dejun într-un tratament preventiv în fața gripei și a răcelii.
2. Ouăle ochiuri
Deficiențele de vitamia D sintetizată în organism prin expunerea directă la soare, sunt mai frecvente în sezonul rece, când zilele se scurtează. Sistemul imunitar are nevoie de această vitamină pentru a lupta împotriva agenților patogeni, astfel încât este necesară suplimentarea aportului acesteia prin hrană.
Un studiu publicat în revista Men’s Health susține că suplimentarea dozei de vitamina D în sezonul îmbolnăvirilor respiratorii poate reduce riscul de gripă și răceală sau poate contribui la grăbirea vindecării.
Ouăle ochiuri sunt surse excelente de vitamina D (un gălbenuș conține circa 37 Unităti Internaționale de vitamina D, adică 6% din doza zilnică recomandată) și sunt consumate de regulă la micul dejun.
3. Iaurt cu germeni de grâu
Germenii de grâu sunt un aliment recomandat într-o dietă echilibrată, având multe proprietăți benefice pentru organism. Printre acestea se numară aportul bogat de zinc, un mineral esențial imunității organismului, care poate scurta durata de manifestare a simptomelor de gripă și raceală cu o zi și jumătate.
Doar 28 de grame de germeni de grâu furnizează aproximativ 3 miligrame de zinc, aproape o pătrime din doza zilnică recomandată a acestui mineral. Iaurtul este și el folositor imunității, prin bacteriile probiotice conținute și doza importantă de proteine, necesare vigorii generale a corpului.
4. Pâine prăjită cu somon
Un mic dejun excelent în sezonul rece este pâinea prăjită cu somon, o altă sursă importantă de zinc, mineralul de care sistemul imunitar are nevoie pentru a funcționa in mod optim. În plus, acest tip de mic dejun este bogat și în proteine, care ajută organismul să producă mai multe celule albe (anticorpi), care să anihileze orice amenințare exterioară asupra sănătății.
5. Omleta cu ardei roșu
Ardeiul rosu este o sursă mai puțin cunoscută de vitamina C, asociată de regulă cu fructele. Circa 100 de grame de ardei gras roșu conține 190 de miligrame de vitamina C, adică de două ori mai multă decât o portocală!
Tot ardeiul roțu este bogat și în vitamina A, care contribuie la creșterea numărului celulelor mucoase, prima linie de apărare a organismului împotriva microbilor. Omleta adaugă nutrienților din ardeiul roșu vitamina D și proteine, pentru un mic dejun cu adevărat benefic imunității organismului.
6. Musli cu semințe de dovleac
Micronutrienții din musli sunt deja recunoscuți pentru proprietățile lor benefice în fortificarea organismului, însă semințele de dovleac se mai remarcă printr-o altă calitate nutritivă importantă: oferă corpului aproape 3 miligrame de zinc la fiecare 28 de grame consumate, adică aproximativ 20% din doza zilnică recomandată. Porția de musli cu semințe de dovleac se poate combina cu iaurt și fulgi de ovăz.
7. Ceaiul verde
Un mic dejun cu ceai verde cald previne congestia nazală și ajută la fluidizarea mucusului, în cazul apariției primelor simptome de gripă și răceală. În plus, acest tip de ceai furnizează și o cantitate importanta de antioxidanți, în special EGCG, care luptă cu virusurile prin creșterea numărului de celule reglatoare T în sânge, markeri ai sistemului imunitar puternic.
8. Fructele de kiwi
Fructele de kiwi conțin între 90 și 110 miligrame de vitamina C, mai mult decât o portocală. Sunt de asemenea surse importante de potasiu, mineral care fortifică musculatura și protejează nervii. Aceleași fructe exotice sunt și surse de vitamina E, care intărește sistemul imunitar.
Flavonoizii și carotenoizii din fructele de kiwi contribuie la menținerea sănătății sistemului respirator. La micul dejun, kiwi poate fi consumat ca atare sau adaugat în iaurt.
9. Sfecla și sucul de portocale
Un mic dejun constituit dintr-un pahar de suc de portocale și sfeclă pregatită la aburi reprezintă meniul perfect pentru întarirea imunității organismului. Antioxidanții, magneziul și acidul folic din sfecla asistă funcționarea optimă a sistemului muscular și nervos.
10. Quinoa
Quinoa este una dintre cele complete surse de proteine din lumea vegetală, furnizând toți aminoacizii esențiali care se regăsesc in carne, pește sau pui. Așadar, această cereală contribuie la regenerarea țesuturilor organismului, proces important în menținerea randamentului imunitar.
Sursa : www.sfatulmedicului.ro