O piramidă, veche de peste 3000 de ani, care se găsește la granița județelor Vaslui și Iași ridică numeroase semne de întrebare cu privire la originea, dar și cu privire la misterul din interiorul ei.

Una dintre cele mai impresionante descoperiri efectuate pe teritoriul României în ultimii ani este piramida din comuna Drânceni, sat Răsești. De-a lungul anilor, numeroși specialiști au încercat s-o analizeze din diferite perspective pentru a dezlega unul dintre cele mai importante mistere ale istoriei europene. De asemenea, piramida seamănă izbitor de bine cu cele construite pe teritoriul Egiptului și conform celor declarate de către cei mai mulți dintre arheologi, există posibilitatea ca “Movila de la Rabaia“, așa cum este supranumită construcția, să ascundă numeroase secrete care ar putea revoluționa întreaga istorie a Europei.

Arheologii români au realizat diverse cercetări în piramidă. Astfel s-au născut mai multe ipoteze cu privire la rolul său. Există posibilitatea ca piramida să fi jucat rolul unui mormânt în care este îngropat un rege scit. Această teorie se bazează pe faptul că s-a descoperit cenușă, dar și vârfuri de săgeți de bronz, specifice sciților.

Pe de altă parte, se mai spune că piramida poate să adăpostească cantități impresionante de aur și de artefacte antice. Pentru ca aurul să fie scos la lumina zilei este nevoie de o cercetare arheologică complexă care ar consta extrem de mult. După cum știm, cercetarea în România este lăsata pe ultimul loc în clasamentul priorităților, iar în acest fel comoara nu poate fi extrasă din piramidă.

Cert este că avem în faţă o o construcţie funerară cu dimensiuni impresionante ce prezintă şi un val de apărare. Ea este asemănătoare kurganelor care se găsesc în spaţiul asiatic şi, cu siguranţă, de o valoare istorică foarte importantă”. E o construcţie unicat şi care, de-a lungul timpului, a impresionat foarte mulţi oameni importanţi. Vă pot spune că există menţiuni istoriografice că fie marele tar rus Petru I, fie sultanul Mehmed al IV-lea sau domnitorul Dimitrie Cantemir au ajuns în această zonă şi au fost marcaţi de acest monument funerar.
Prima menţiune despre Rabâia apare într-un document din prima jumătate a secolului al XIV-lea, din timpul domniei lui Alexandru cel Bun. Astfel, mărimea şi forma ei a atras multe priviri de-a lungul secolelor. Conform acestei prime mențiuni, s-a estimat ca în această piramidă a fost îngropat un rege dac care ar fi luptat într-o bătălie importantă împotriva sciților. Această teorie nu se poate dovedi, dar cu toate acestea există anumite elemente care ar putea s-o confirme într-un final.

Pe de altă parte, marele domnitor și cărturar Dimitrie Cantemir amintea într-un din lucrările sale că există o movilă misterioasă undeva lângă Iași. Două legende circulau la vremea respectivă despre movila misterioasă, prima dintre ele spunea că un han tătar ar fi fost înmormântat acolo, iar cea de-a doua vorbea despre moartea violentă pe care ar fi avut-o una dintre prințesele scite, după care ar fi fost înmormântată acolo.

Movila Rabaia 33 Piramida de la Iași, misterul construcției de peste 3000 de ani vechime

Nu se poate preciza nici în ziua de astăzi care este rolul acestei construcții interesante, dar cu toate acestea este cert că piramida de la Iași poartă o puternică amprentă a istoriei, care în viitor va fi înțeleasă pe deplin.

Sursa: efemeride.ro