Comisia Europeana a lansat premiul Capitala Europeana Verde pentru a rasplati orasele pentru eforturile de imbunatatire a calitatii mediului, informeaza Agentia Europena de Mediu. Premiul va fi acordat unui oras care respecta cele mai inalte standarde de mediu.Dupa o evaluare initiala, trei orase vor fi invitate sa depuna o aplicatie detaliata. Decizia finala va fi luata la sfarsitul acestui an de un juriu in care se afla si Agentia Europeana de Mediu.

Termenul-limita pentru depunerea candidaturilor la titlul de Capitala europeana verde in 2016 a expirat, iar in competitie au intrat 12 orase din 11 tari ale Uniunii Europene. Printre orasele candidate la titlul european se numara si Orasul lalelelor, Pitesti, potrivit Comisiei Europene (CE).

Orasele cu care Pitestiul a intrat in competitie pentru titlul european sunt: Dabrowa Gornicza (Polonia), Essen (Germania), Larissa (Grecia), Ljubljana (Slovenia), Nijmegen (Olanda), Oslo (Norvegia), Reggio Emilia (Italia), Santander (Spania), Tours (Franta), Umea (Suedia) si Zaragoza (Spania).

Ma bucura numarul mare de candidaturi pentru premiul «Capitala europeana verde». Acest lucru arata angajamentul oraselor europene de a imbunatati calitatea vietii cetatenilor lor si calitatea mediului inconjurator. Initiativa «Capitala europeana verde» ofera o platforma pentru a impartasi cele mai bune practici, a face schimb idei si a da exemple altor orase. Le urez mult succes tuturor candidatilor din cadrul competitiei pentru 2016”, a spus comisarul UE pentru mediu, Janez Potocnik.

Premiul „Capitala europeana verde” este acordat unui oras care ocupa o pozitie de lider in materie de management urban ecologic. Aceste orase urmaresc sa instituie standarde mai inalte in domeniul dezvoltarii urbane durabile, ascultand dorintele cetatenilor si promovand solutii inovatoare la provocarile din domeniul mediului.

Anul acesta, pentru prima data, au fost eligibile sa candideze la titlul pentru 2016 orase din intreaga Europa avand cel putin 100 000 de locuitori. In anii precedenti, numai orasele cu o populatie de peste 200 000 de locuitori erau eligibile. Intrucat s-a dat si oraselor mai mici posibilitatea de a candida, peste jumatate din candidaturi provin din partea unor orase cu mai putin de 200 000 de locuitori”, potrivit CE.

Castigatorul va fi anuntat in luna iunie 2014, la Copenhaga, Danemarca, Capitala europeana verde in 2014.

Sursa: green-report.ro