Potrivit calculelor Institutului Naţional de Statistică (INS), un român consumă peste 546 de grame de cereale – aici intrând produsele de patiserie şi panificaţie, 269 de grame de cartofi, 477 de grame de legume, 173 de grame de fructe, 22 de grame de zahăr, aproape 50 de grame de grăsimi – dintre care 40 de grăsimi vegetale şi 9 de grăsimi animale, 613 grame de lapte, o jumătate de ou, 12 grame de peşte şi 164 de grame de carne – dintre care 20 de grame de carne de vită, 52 de pasăre şi 92 de grame de carne de porc. El mănâncă, în medie, 3.147 de kilocalorii pe zi, o cantitate mult mai mare decât susţin nutriţioniştii că are nevoie corpul uman.

În urma datelor obţinute, specialiştii în nutriţie spun că dieta românului este dezechilibrată. “Practic mâncăm prea multe produse de panificaţie şi carne de porc. În plus, grăsimile rele abundă în dieta zilnică. Un regim echilibrat trebuie să cuprindă 55 la sută carbohidraţi, 15 la sută proteine şi 30 la sută grăsimi”, indică prof. dr. Mencinicopschi.