Cu ocazia apropierii Centenarului Marii Uniri, Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui organizează expoziția de fotografie „Satul vasluian, tradiție și actualitate”.

Expoziția va avea loc la Palatul Culturii din Iași și reprezintă un bun prilej de a aduce mai aproape de oameni valorile satului românesc, care trece printr-o modernizare accentuată. În cadrul acestu proiect a participat un grup de 35 de fotografi care, în decursul a doi ani, au vizitat 40 de comune vasluiene pentru a le descoperi tradițiile, obiceiurile, credințele, pentru a descoperi case, biserici, oameni și locuri și, bineînțeles, pentru a le imortaliza.

Anul acesta, expoziția a început de pe data de 12 iulie și durează până pe data de 2 septembrie 2018, perioadă în care pasionații de fotografie, dar și pasionații de cultura românească, sunt așteptați în spatial expositional al Muzeului Etnografic al Moldovei.

Coordonatorul a fost artistul fotograf Sorin Onișor, proiectul fiind inițiat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, cu sprijinul Consiliului Județean Vaslui. Cei 35 de fotografi au străbătut un traseu lung, trecând astfel prin Podișul Bârladului, reușind să surprindă câteva imagini și din vechile ținuturi ale Vasluiului: Tutova și Fălciu. Expoziția se întinde pe trei săli, putând altfel trecerea timpului, de la satele moderne din prezent, la satele de odinioară, unde predomină spiritul familiei. Fotografii au avut ocazia de a sta de vorbă cu oamenii care mai păstrează tradițiile și în ziua de azi și au putut astfel imortaliza esența satului vasluian, cel ce reprezintă o mică parte din Centenarul Marii Uniri.

Autor: Chifani Diana