Celebrul fum ce iese de pe coşul Capelei Sixtine şi care semnalează, când este alb, că Biserica Catolică are un nou papă, iar când este negru, că votul nu a ajuns la un rezultat în acest sens, nu este produs doar de buletinele de vot arse.

„Utilizăm cartuşe fumigene”, a declarat marţi pentru AFP Paolo Sagretti, care s-a ocupat de instalarea sistemului de distrugere a buletinelor de vot în Capela Sixtină.

La stânga intrării au fost instalate două sobe, şi anume una pentru arderea buletinelor de vot, iar în cealaltă sunt introduse produse chimice pentru producerea fumului – negru în cazul unui insucces, alb atunci când va fi ales NOUL PAPĂ. Cele două dispozitive sunt legate într-un circuit comun cu evacuare desupra acoperişului Capelei.

Acest mod, considerat un pic arhaic, de informare a lumii că Biserica Catolică are un nou şef este, în continuare, primul semnal către lumea exterioară, deşi, uneori, sunt trase şi clopotele Bazilicii Sfântul Petru, însă cu o uşoară întârziere faţă de fum.

Iniţial, fumul alb era obţinut adăugând paie umede peste buletinele de vot arse, în timp ce fumul negru era obţinut prin adăugarea unui fel de gudron.

După mai multe episoade în care un fum gri, mai mult sau mai puţin închis sau deschis ca nuanţă, a indus în eroare credincioşii, Vaticanul a introdus, în 2005, acest nou sistem considerat drept cel mai fiabil.

Totuşi, la alegerea lui Joseph Ratzinger, pe 19 aprilie 2005, mecanismul nu era prea bine pus la punct, fumul care a ieşit fiind gri.

Pentru a obţine un fum negru, Vaticanul utilizează un amestec de perclorat de potasiu, antracen şi sulf, în timp ce fumul alb este produs cu un amestec de clorat de potasiu, lactoză şi colofoniu, potrivit unor informaţii difuzate de Sfântul Scaun pe site.

Un panou de control electronic permite alegerea căruia dintre cei doi produşi să fie utilizată, iar acesta este introdus în sobă în acelaşi timp cu buletinele de votare, care sunt distruse de foc.