Avem o lege, dar nu putem sa o aplicam se plang instructorii auto si elevii lor, care vor sa obtina carnet pentru scuter. In acest moment, scolile de soferi nu sunt autorizate sa organizeze examene pentru categoria A, potrivit Autoritatii Rutiere.

Noua lege nu are norme de aplicare, care ar trebui sa precizeze cum sunt examinati candidatii, iar cei care lucreaza in domeniu nu stiu ce sa faca.
Ne-am pregatit pentru categoria AM cu 50 de scutere noi. O parte sunt aici afara si aici in interior mai avem vreo 20 de scutere din care 15 sunt in cutie.

50 de mii de euro l-a costat pe acest patron de scoala de soferi dorinta de a fi primul care-i invata pe scuteristi cum sa intre in legalitate. Solicitari sunt, slava – Domnului, doar ca nu le poate onora, spune el, pentru ca nu stie ce are de facut. Legea e incompleta.

– Daca eu v-as spune ca vreau acum sa fac scoala pentru moped, ce mi-ati spune?
– Puteti sa incepeti cursurile, va arat manevrele prin poligon, dar nu stiu cum se incheie dosarul
– Deci practic m-ati invata cum sa merg pe scuter si cam atat
– Cam atat pentru ca altceva nu stiu ce as putea face

De altfel, de acelasi raspuns se lovesc toti cei care vor sa obtina permis pentru scuter. In plus, majoritatea scolilor de soferi nu au nici macar scutere in dotare. Situatia nu este cu nimic diferita fata de cea intalnita cu 5 zile inainte de noul cod rutier.

De departe insa, cea mai important detaliu este altul. nici sa vrei nu poti obtine un astfel de permis. nu de alta, dar in acest moment, scolile de soferi nu sunt autorizate pentru categoriile AM, A1,A2 sau A

„Normele de aplicare vor aparea la 90 de zile de la publicarea in MO. cand se va publica regulamentul vom vedea si forma finala” spune Mihai Enache, comisar-sef la directia de permise.

Dar si pana atunci, spun reprezentantii directiei regim permise si ai ministerului transporturilor, exista solutii. Cei care vor sa sustina examenul pentru obtinerea permisului pentru mopede ar trebui sa treaca, in acest moment, prin acelasi examen ca pentru categoria A; adica testul scris, cu 20 de intrebari, si cel practic, in poligon.

Toti cei care au de gand sa iasa pe strada cu scuterul, dar fara carnet, se pot alege cu dosar penal.

sursa:stirileprotv.ro