Pe 27 februarie este Ziua Internationala a Ursului Polar, un animal ce traieste in zona Oceanului Artic si cel mai mare pradator intalnit pe uscat. Ursul polar este un animal protejat de lege, fiind pe cale de disparitie.

Ziua Internationala a Ursului Polar sarbatoreste cel mai mare carnivor din lume. Aproape orice copil care merge la o gradina zoologica ramane uimit in fata ursului polar, care se impune prin frumusetea si, in acelasi timp, marimea sa.
Aceasta zi poate fi sarbatorita in mai multe feluri. Daca exista ursi polari la gradinile zoologice pe care le cunosti, poti merge sa le faci o “vizita”. Profesorii pot profita de aceasta zi pentru a-i invata pe cei mici mai multe despre acest animal sau pur si simplu poti sta acasa si sa urmaresti documentare despre ursii polari.
Ursii polari se hranesc in special cu foci si pesti si pot fi gasiti in Alaska, Canada, Rusia, Groenlanda si Norvegia. Adultii de sex masculin pot sa ajunga la o greutate de 700 de kilograme si atunci cand se ridica in doua labe pot atinge o inaltime de 3 metri, in timp ce femelele ating doar jumatate din dimensiunile si greutatea masculilor.

Femelele nu se imperecheaza pana la varsta de cinci ani si nu se imperecheaza din nou pana cand puii nu fac trei ani si o fac doar in conditii favorabile. Nou-nascutii isi petrec primele luni din viata intr-un barlog de gheata construit de mama lor.
Simpaticele animale au ajuns pe lista mamiferelor protejate de lege din cauza incalzirii globale, a vanatorilor si a poluarii ce otraveste tot mai mult Pamantul pe masura ce industria se tot dezvolta.
International Union for Conservation of Nature a anuntat ca daca tendinta climatica continua, ursii polari ar putea sa dispara in urmatorii 100 de ani.
Daca vrei sa ajuti ursii polari sa supravietuiasca cat mai mult, ai grija de mediul inconjurator. Chiar si cel mai mic gest facut va ajuta ursii polari sa traiasca mai mult. Poti incepe prin plantarea unui copac sau te poti oferi voluntar in diferite activitati ce vizeaza protectia animalelor.
Ursii polari sunt prima specie amenintata cu disparitia in urma pierderii habitatului, consecinta a schimbarilor climatice. Alte cauze includ poluarea, vanatul si dezvoltarile industriale. Pe timp de vara, gheata care se pierde in zona arctica este egala cu dimensiunea Romaniei, Bulgariei, Italiei, Spaniei, Frantei, Germaniei si Suediei la un loc!


Studiile arata ca daca schimbarile climatice isi continua cursul, doua treimi din populatia de ursi polari ar putea sa dispara pana in 2050! La o intalnire recenta in Copenhaga in 2009 s-a aratat ca din 19 subpopulatii de ursi polari, 8 sunt in scadere, 3 sunt stabile, 1 este in crestere, iar pentru 7 nu sunt informatii suficiente.
Stiati ca?
Ursii polari sunt atat de bine protejati impotriva frigului incat cele mai mari probleme le au datorita supraincalzirii, nu datorita frigului. Chiar si pe timp de vreme extrem de rece, ursii polari se supraincalzesc foarte repede cand alearga.

 

Sursa: ecomagazin.ro