Data de 2 Aprilie marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, stabilită de Organizația Națiunilor Unite, la data de 18 decembrie 2007. În toată lumea, în jurul acestei date, organizațiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfășoară acțiuni menite să atragă atenția asupra problematicii acestei afecțiuni care atinge, conform celor mai recente studii, 1 din 100 de persoane, ajungând să reprezinte o prioritate în politicile de sănătate ale statelor.

În Iași, Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR), filiala Iași, în parteneriat cu Fundația Serviciilor Sociale „Bethany“ împreună cu partenerii locali: Fundația „Star of Hope România”, Fundația „Ancora Salvării” și Asociația „Surâsul albastru”, au pregătit acțiuni și manifestări publice, în cadrul celei de-a VI-a ediții a Campaniei „Arată că iți pasă!”, printr-o serie de evenimente publice dedicate copiilor și tinerilor cu autism.

Evenimentele din cadrul proiectului s-au desfășurat după următorul calendar:

1 aprilie 2014

– Conferință de presă în Sala Mare a Primăriei Iași

2 Aprilie 2014

– Marșul diversității pe traseul Piața Unirii – PALAS. Acolo, participanții la marș: copii și tineri cu autism, elevi și studenți din școlile și universitățile ieșene, au format o fundă umană ce își propune să reproducă fundița din piese de puzzle, acceptată ca simbol al autismului, reprezentând diversitatea din comunitatea în care trăim.

– Aprinderea luminii albastre, precedată de un moment demonstrativ de zumba și urmată de lansarea lampioanelor albastre.

 

Alături de Palatul Roznovanu care găzduiește Primăria Iași, au fost iluminate în albastru și Camera de Comerț și Industrie Iași, Universitatea „Al.I.Cuza”, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa”, Universitatea „Petre Andrei” din Iași, , Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad”, Clădirea de birouri Antal International Network.

Pe lângă acestea,  în cadrul campaniei, au mai fost organizate și următoarele evenimente: Competiție Sportivă la care au participat copiii și tinerii cu autism; Concurs de fotografii cu tema ALBASTRU și Ateliere de creație unde copii cu autism au confecționat obiecte, alături de alți copii din comunitate.

Parteneri locali: Primăria Iași, Camera de Comerț și Industrie Iași, Universitatea “Al.I.Cuza”, Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr.T.Popa”, Universitatea “Petre Andrei” din Iași,”, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad”, Universitatea de Arte “George Enescu” – Facultatea de Teatru, Inspectoratul Școlar Județean Iași, PALAS, Clădirea de birouri Antal International Network, UtilDeco, Pro Image, Rodotex, Louise, FixMedia Studio, Wink, Clubul de Zumba cu Lucian, Asociația „ Managementul Vieții”, Atelierul de Creație „Flori de Portocal”, Decathlon, Preventis, Dentesse Kids&Teens, Antibiotice, , XEROX, Avon, Clubul Lions International District 124 Romania, Compania DALKIA,  Motel Bucium, Academia Show, Pro Image Kids, GIMNIS, Școala de dans „Dance Energy”, Asociația „Armonis” Iasi, Loulou Bakery, Prăjiturici,  Gramma, Papilio.

Parteneri media: TVR Iași, Ziarul de Iași, Iași Fun, Radio Hit, Glare, Avantaje.